Sóból készülne a világ legolcsóbb akkuja

Az aranyáron mért lítium kiváltását célozza egy új kutatás, amely szerint a fillérekért rendelkezésre álló nátrium-klorid biztosítaná a tartóselemek új generációjának alapanyagát. A probléma olyan nehéz, mint egy elefántot áttuszkolni a szobaajtón.

A lítiumion-elem több százszor újratölthető, és jó hatásfokkal adja le az energiát, ezért használatos manapság a mobiltelefonoktól a laptopon át a villanyautókig számos eszközben, írja az origo.hu. Ám igen drága, mert a lítium előállítása bonyolult: vagy vulkáni kőzetekből, vagy ásványvízből, kiszáradt tavak medréből kell kivonni. Ára ráadásul tovább nőhet az elektromos járművek terjedésével, ami fölhajtja a keresletet. “A lítium ugyanolyan stratégiai kérdéssé válhat, mint a kőolaj” – mondta Reza Shahbazian-Yassar, a Michigani Tudományegyetem oktatója, aki ezért a közönséges konyhasóból, azaz nátrium-kloridból kivont nátriummal kezdett kísérletezni. A lítium elektrokémiai potenciáljához (-3,045) a nátriumé hasonlóan magas (-2,714), azaz megközelítően jó helyettesítőként volna használható tartóselem készítésére. Egyetlen probléma van vele: a nátriumatomok 70 százalékkal nagyobbak a lítiumatomokhoz képest. Márpedig az óriási molekulák miatt hamarabb elhasználódnak a vezető elektródák. “Olyan, mintha egy elefántot próbálnánk áttuszkolni a szobaajtón. Sikerülni fog, csak közben lebontja a lakást” – mondta a kutató.

Most Shahbazian-Yassar az elemek atomi szintű működését tervezi feltárni töltés és használat közben. (Az elektronmikroszkópos vizsgálatokat az amerikai Nemzeti Tudományos Alap négyszázezer dolláros ösztöndíjjal támogatja.) Így állapíthatja meg, hogy milyen környezetben lehetséges nátriumot alkalmazni szárazelemben a töltés tárolására. A sóelemnek nem kell ugyanolyan jónak lennie, mint a lítiumionos típusnak: gyengébb teljesítménnyel is versenyképessé teszi az olcsósága. Így szélesebb körben válna elérhetővé az elektromos járművek alkalmazása, ami nagymértékben csökkentené a fosszilis üzemanyagoktól való függőséget. “Ez a környezetszennyezést is mérsékelné, főleg, ha az új sóelemeket megújuló forrásból származó, tiszta energiával lehetne tölteni” – mondta a kutató.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.