Sikeres volt a pécsi erőmű új biomasszablokkjának tesztje

Jól vizsgázott a pécsi erőmű új biomasszablokkja a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító első akkreditációs tesztjén – tájékoztatta a Pannonpower az MTI-t pénteken.

A Dalkia cégcsoporthoz tartozó társaság közleménye szerint az eredménynek köszönhetően az erőmű az új blokk által termelt áramot a próbaüzemet követően is a kötelező átvételi rendszeren keresztül értékesítheti az országos hálózat felé, így a hőenergiát a lehető legolcsóbban állíthatja elő a pécsi fogyasztók számára. A közlemény ismerteti: a vizsgálat során azt mérték, hogy a hőt és villamos energiát egyaránt termelő egység miként illeszthető az országos villamosenergia-rendszerbe, azaz mennyi idő alatt tud működésbe állni, mennyire képes tartani az előzetesen megadott termelési menetrendet, illetve mennyi idő alatt és milyen mértékben lehet csökkenteni vagy növelni a teljesítményét.

A Pannonpower 2011 őszén közölte, hogy 24 milliárd forintos beruházással új biomasszablokkot helyez üzembe a pécsi hőerőműben. Az 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellé épített, szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon, november 7-én adják át.

A fejlesztés eredményeként Pécs lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják. A blokk emellett évente 200 gigawattóra villamos energiát is termel, ez mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.

A Pannonpower szerint az évente 240 ezer tonna lágyszárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket felhasználó energiatermelő egység a régióban 150 embernek ad munkát. Szakemberek számításai alapján az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generált, a központi költségvetésnek 3 milliárd forint többletet jelentett, és 4 milliárd forintnyi extra bevételhez juttatja a térség agrárgazdálkodóit.

Az új blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba került az erőmű két gáztüzelésű kazánja, ezáltal 80 millió köbméter gázt takarítanak meg, minimálisra csökkent a pécsiek függése az importált fosszilis tüzelőanyagoktól, nőtt az ellátás biztonsága. A gázkazánok beindítására csak extrém időjárási körülmények között, mínusz 25 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén van szükség.

A cégnél az MTI érdeklődődésére korábban elmondták: az eredeti tervek szerint az új blokk tavaly év végére, ez év elejére készült volna el, a melegüzemi próbák, vagyis az egyes eszközcsoportok tesztjei azonban a kazánt építő cég csődje miatt elhúzódtak. A Pannonpower egy másik vállalkozással egyezett meg a kazán beüzemelésének befejezésére.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.