Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Oktatás-kultúra / Sikeres volt a harmadik ÖKO-Sziget

Sikeres volt a harmadik ÖKO-Sziget

Soha annyian nem látogattak ki a Szigetmonostoron március 21-22-én, a Víz Világnapján megrendezett ÖKO-Szigetre, mint az idén: 14 település 15 iskolájából 52 osztály, csaknem 1100 diák és 70 kísérő tanár vett részt a rendezvényen.

Az idei ÖKO-Sziget központi témája, a víz mellett, a biodiverzitás veszélyes mértéket öltő csökkenése volt. Az esemény ünnepélyes megnyitóján az ÖKO-Sziget szakmai védnökét, prof. Vida Gábort képviselő Csányi Béla hidrobiológus, két Duna-expedíció vezetője kiemelte: a biodiverzitás csökkenése az ember őrületes tempójú bolygó-átalakító tevékenységének szomorú következménye. Hozzátette: Sajnos, nem jó állapotban adjuk majd át a bolygót az utódainknak, és a fiatal nemzedékeknek nagy felelősségük van abban, hogy a Föld állapota lehetőleg ne romoljon tovább. Ezért jók az olyan rendezvények, mint az ÖKO-Sziget, hiszen a fiatalok itt rengeteg információt kaphatnak a környezet állapotáról, a fenntarthatóságról.

Kőrösi Levente, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának helyettes vezetője megnyitó beszédében kiemelte: a bolygó ökoszisztéma-szolgáltatásai hatalmas értéket képviselnek, amelyekre rendkívüli módon kellene vigyáznunk. Kitért az egyre csökkenő méhpopulációnak a növények beporzásában játszott pótolhatatlan szerepére, az erdőknek a levegőminőség szabályozásában betöltött funkciójára, a vizek öntisztító, a talajok megújuló képességére. Ezek azonban csak akkor tudnak működni, ha az ember nem terheli olyan mértékben túl a természetet különböző vegyi anyagokkal, hulladékokkal, amelyek káros hatásaival az már nem tud megbirkózni. A felnőtt generációk felelőssége az, hogy megőrizzék a természet értékeit, és ne pusztítsák tovább azokat. A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása összetett feladat, a legkülönbözőbb szinteken (állam-ipar-mezőgazdaság; helyi és nemzetközi összefogás) követel intézkedéseket. Magyarországon e tekintetben kiemelt feladat a vizes élőhelyek védelme.

Molnár Zsolt, a házigazda Szigetmonostor polgármestere hangsúlyozta: a Szentendrei-sziget biztosítja Budapest ívóvízkészletének 70-80 százalékát. Ahhoz, hogy a víz tiszta legyen, a talajnak is tisztának kell lennie, óvni kell tehát mindkettőt. Kiemelte: rajtunk, és csak rajtunk múlik, hogy megmarad-e a víz tisztasága, és ettől nem elválaszthatóan a biológiai sokféleség. Lőrinczi István főszervező, az Ökológiai Művelődés elnöke, az Outdoor Mission Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az ÖKO-Szigeten rendszerben mutatják be a környezeti problémákat, mert azokat csak rendszerben gondolkodva lehet megoldani. A gyerekek a rendezvényen játékos formában, a tapasztalati tanulás formájában tesznek szert fontos környezetvédelmi ismeretekre, ezért azok jobban megragadnak bennük.

A szervezők korosztályokra szabottan alakították ki az ÖKO-Sziget kötött programjait, hogy minden tanuló az érettségének, tudásának legmegfelelőbb formában kaphasson információkat. Az 1. és 2. osztályosok a helyi Madárbarát Park élőhelyeivel és lakóival ismerkedtek, majd kézműves foglalkozáson vettek részt. A 3-4.-esek a Vízkelői Tanösvényt látogatták meg, ahol érdekfeszítő előadást hallgattak meg a hazánkban élő hüllőkről és kétéltűekről, ismerkedtek a helyi növényekkel és állatokkal. A gyerekek egy egyszerű kísérlettel a Vízkelői-tó vizének minőségét is megállapíthatták, és az eredményből következtetéseket vonhattak le a víz állapota és a tóban, illetve a tó körül élő állatok/fajok számának alakulása között.

Az 5. és 6. osztályosok rövid előadást hallhattak a fajpusztulás okairól, majd megmenthettek kipusztulóban lévő jegesmedvéket, valamint védett állatokat gyűjthettek egybe játékos formában. A 7.-esek a híres angol gazdasági modell, a Közlegelők tragédiája alapján kidolgozott szituációs társasjáték keretében maguk is megtapasztalhatták, hogy a mohóság miképpen vezet a természet pusztulásához, és annak megmentése érdekében milyen nehéz lemondani a már megszerzett javainkról, előjogainkról. A játék arra hívta fel a figyelmüket, hogy a bolygó megmentése érdekében összefogásra van szükség.

A legnagyobbak a világ fajokban leggazdagabb élőhelyével, a korallzátonyokkal ismerkedhettek meg, majd helyi kézművesek vezetésével maguk is készíthettek korallokat. A szigetmonostori pedagógusok jóvoltából a rendezvényre kilátogató egyes osztályok a vízről szóló alternatív kémia és ének-zene órákon, valamint kreatív logikai foglalkozáson vehettek részt.

Az AGRA Kulturális Utazási Társaság egy korábban indiai és magyar gyerekek között meghirdetett, a Gangeszről és a Dunáról szóló rajzverseny díjnyertes alkotásait bocsátotta a rendezők rendelkezésére.

A kötött programok mellett számos szabadon látogatható programelem gazdagította a rendezvényt, amelyet az ÖKO-Sziget szakmai partnerei biztosítottak. A programsorozaton megjelent az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a WWF Magyarország és a CEEweb a Biológiai Sokféleségért. A szakmai partnerek a munkájuk során használt eszközöket, preparátumokat, víz- és egyéb mintákat, növényeket, őstengeri maradványokat mutattak meg a gyerekeknek, illetve izgalmas és érdekes játékokkal mélyítették el környezetvédelmi érdeklődésüket.

Ajánlott tartalom

10 év alatt 450 millió facsemetét ültettek el Magyarországon

10 év alatt 450 millió facsemetét ültettek el az állami erdőgazdaságok.