Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Sikeres fúrás az antarktiszi Whillans-tavon

Sikeres fúrás az antarktiszi Whillans-tavon

Amerikai tudósok január 27-én sikeresen megfúrták az antarktiszi jég alatt rejtőző Whillans-tavat. Egy hónappal ezelőtt hasonló expedíción vettek részt brit tudósok, az Ellsworth-tavat azonban nem sikerült megfúrni.

Az amerikai fúrás a WISSARD nevű (Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling) projekt keretében hajtották vége, a haditengerészet és a National Science Foundation’s Office of Polar Programs támogatta, írja az index.hu. A következő napokban az eszközöket 800 méter mélyre eresztik a lyukban, hogy méréseket végezzenek, és vízmintát hozzanak a felszínre további tanulmányozásra. A csapat valószínűleg elérte az elzárt tó felszínét. „A forróvizes fúrón található érzékelők víznyomásváltozást mutattak, ami azt jelentheti, hogy a járat elérte a tavat. Éjjel kapunk vizuális megerősítést a leeresztett kamerától” – írja a Wissard csapata hivatalos blogján. A csapat már tavaly decemberben végzett próbafúrásokat a Ross Ice Shelf nevű ponton. A rendszerek akkor hibátlanul működtek. A forróvizes fúró két 225 kilowattos generátorral működik, ezeket már korábban is használták a Déli-sark fúrására. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a csapat meg tudja óvni a jég alatti tóból származó, esetlegesen mikroorganizmusokat tartalmazó mintákat a szennyeződésektől, mivel a projekt célja a tó ökoszisztémájának tanulmányozása. Még a fúráshoz használt 90 Celsius-fokos víz is tartalmazhat baktériumokat, amelyek szennyezhetik a tavat. Ezért a fúrás előtt ultraibolya sugárzással tisztítják a fúrófejet.

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.