Sheryl Crow énekesnő felszólalt már az iraki háború ellen, lelkes támogatója az embrionálisőssejt-kutatásnak és a globális felmelegedés hatásaival foglalkozó vizsgálatoknak, legújabban pedig a nyugat-amerikai pusztákat uraló vadlovak védelméért szállt harcba.

Sheryl Crow újabban a musztángokért harcol

Sheryl Crow énekesnő felszólalt már az iraki háború ellen, lelkes támogatója az embrionálisőssejt-kutatásnak és a globális felmelegedés hatásaival foglalkozó vizsgálatoknak, legújabban pedig a nyugat-amerikai pusztákat uraló vadlovak védelméért szállt harcba.

Míg a Grammy-díjas énekesnő 2008-ban még minden erejével Barack Obama elnökké választásáért kampányolt, addig mára az egyik elsőszámú kritikusa lett annak a kormányrendeletnek, amely 25 ezer nyugat-amerikai musztáng keletebbre költöztetéséről szól. A musztángok tavaly novemberben megkezdett befogása óta Crow folyamatosan Ken Salazar belügyminiszternél lobbizik, valamint vadlovakról szóló könyvekkel és filmekkel árasztja el a Fehér Házat, sőt még egy lóbarát aktivisták által készített videóban is felbukkant.

Az énekesnő magát az elnököt is megkérte, hogy állítsa le annak a mintegy 2500 nevadai vadlónak az elszállítását, amelyeket még a múlt hónapban kezdtek befogni a vitatott kormányrendelet hatására. Crow az Associated Press hírügynökségnek adott telefonos interjújában elmondta, hogy nem ért egyet a kormánynak azzal az álláspontjával, amely szerint az állatok egyre növekvő száma az éhezésükhöz vezetne, illetve fenyegetést jelentene a vízszegény területekre és a helyi vadvilágra.
“Úgy gondolom, kell lennie egy jobb megoldásnak annál, mint hogy elviszik őket a természetes élőhelyükről” – mondta. “Azért küzdök ilyen szenvedélyesen ezért az ügyért, mert ezek a vadlovak jelentik az utolsó fennmaradt kapcsolatunkat az ősi földdel és a történelmünkkel” – tette hozzá Crow, aki attól fél, hogy a nyugati musztángcsordákban túl kevés tenyészmén fog maradni.

A kormány szerint a nyugati területeken nagyjából 37 ezer vadló és szamár él, az állatok fele pedig a nevadai pusztákon kóborol. Ám ebben a térségben mindössze 26 ezer állat ellátását lehet biztosítani. Továbbá már így is 34 ezer vadló él a nyugati területeken kívül lévő, állami pénzből fenntartott karámokban és legelőkön, ami hatalmas költségeket jelent.

A 47 éves rocker akkor szeretett bele a musztángokba, amikor 2006. júliusában – jó pár hónappal a Lance Armstronggal való szakítását követően – egy Smokey nevű vadló hátán járta be a coloradói Sangre de Cristo-hegységet. Rögtön örökbe fogadott egy Colorado nevű musztángot, s azóta már 20 másik vadlovat tart saját birtokán a Tennessee állambeli Nashville közelében.
Sheryl Crow vadlovak melletti kampányát már 150 szervezet támogatja.

Ajánlott tartalom

A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató tárlat nyílik

A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató kiállítás nyílik hétfőn, a Föld napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában a brazil nagykövetséggel együttműködésben.