Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Sheryl Crow újabban a musztángokért harcol
Sheryl Crow énekesnő felszólalt már az iraki háború ellen, lelkes támogatója az embrionálisőssejt-kutatásnak és a globális felmelegedés hatásaival foglalkozó vizsgálatoknak, legújabban pedig a nyugat-amerikai pusztákat uraló vadlovak védelméért szállt harcba.

Sheryl Crow újabban a musztángokért harcol

Sheryl Crow énekesnő felszólalt már az iraki háború ellen, lelkes támogatója az embrionálisőssejt-kutatásnak és a globális felmelegedés hatásaival foglalkozó vizsgálatoknak, legújabban pedig a nyugat-amerikai pusztákat uraló vadlovak védelméért szállt harcba.

Míg a Grammy-díjas énekesnő 2008-ban még minden erejével Barack Obama elnökké választásáért kampányolt, addig mára az egyik elsőszámú kritikusa lett annak a kormányrendeletnek, amely 25 ezer nyugat-amerikai musztáng keletebbre költöztetéséről szól. A musztángok tavaly novemberben megkezdett befogása óta Crow folyamatosan Ken Salazar belügyminiszternél lobbizik, valamint vadlovakról szóló könyvekkel és filmekkel árasztja el a Fehér Házat, sőt még egy lóbarát aktivisták által készített videóban is felbukkant.

Az énekesnő magát az elnököt is megkérte, hogy állítsa le annak a mintegy 2500 nevadai vadlónak az elszállítását, amelyeket még a múlt hónapban kezdtek befogni a vitatott kormányrendelet hatására. Crow az Associated Press hírügynökségnek adott telefonos interjújában elmondta, hogy nem ért egyet a kormánynak azzal az álláspontjával, amely szerint az állatok egyre növekvő száma az éhezésükhöz vezetne, illetve fenyegetést jelentene a vízszegény területekre és a helyi vadvilágra.
“Úgy gondolom, kell lennie egy jobb megoldásnak annál, mint hogy elviszik őket a természetes élőhelyükről” – mondta. “Azért küzdök ilyen szenvedélyesen ezért az ügyért, mert ezek a vadlovak jelentik az utolsó fennmaradt kapcsolatunkat az ősi földdel és a történelmünkkel” – tette hozzá Crow, aki attól fél, hogy a nyugati musztángcsordákban túl kevés tenyészmén fog maradni.

A kormány szerint a nyugati területeken nagyjából 37 ezer vadló és szamár él, az állatok fele pedig a nevadai pusztákon kóborol. Ám ebben a térségben mindössze 26 ezer állat ellátását lehet biztosítani. Továbbá már így is 34 ezer vadló él a nyugati területeken kívül lévő, állami pénzből fenntartott karámokban és legelőkön, ami hatalmas költségeket jelent.

A 47 éves rocker akkor szeretett bele a musztángokba, amikor 2006. júliusában – jó pár hónappal a Lance Armstronggal való szakítását követően – egy Smokey nevű vadló hátán járta be a coloradói Sangre de Cristo-hegységet. Rögtön örökbe fogadott egy Colorado nevű musztángot, s azóta már 20 másik vadlovat tart saját birtokán a Tennessee állambeli Nashville közelében.
Sheryl Crow vadlovak melletti kampányát már 150 szervezet támogatja.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.