Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Sétáló Párizs: Véglegessé vált a járműforgalom kitiltása az alsórakpartokról

Sétáló Párizs: Véglegessé vált a járműforgalom kitiltása az alsórakpartokról

Véglegessé vált a járműforgalom kitiltása a párizsi alsórakpartokról, miután a párizsi közigazgatási bíróság csütörtökön elutasította a főpolgármesteri döntés ellen benyújtott valamennyi keresetet.

A francia főváros önkormányzata egy februári meglepetésszerű bejelentést követően március 6-i rendeletében egyik napról a másikra kitiltotta a gépjárműforgalmat a Szajna jobb parti szakaszán, ahol azóta párizsiak és turisták sétálhatnak, biciklizhetnek vagy rollerezhetnek.  A 3,3 kilométeres útszakasz lezárása Párizs kellős közepén a környezetvédelem jegyében a járműhasználat visszaszorítását zászlajára tűző Anne Hidalgo szocialista főpolgármester egyik legemblematikusabb és legvitatottabb döntése, amely ellen kilenc helyről nyújtottak be keresetet, köztük Valéria Pécresse, a Párizs környéki Ile-de-France régió jobboldali elnöke, valamint helyiek, kerekedők és autósok egyesületei. A bíróság azonban valamennyit elutasította.

 

A kezdeti javaslattal ellentétben a március 6-i rendelet nem a légszennyezettségre hivatkozva tiltotta meg a gépjárműforgalmat a Szajna-parton, hanem turisztikai és örökségvédelmi érvek alapján, miután a rakpart “Párizs történelmi központjának és emblematikus emlékműveinek közelében található”.  “Az autós forgalomnak a párizsi polgármesteri hivatal által elrendelt tilalmát a UNESCO örökségvédelmi helyszín megóvásának szükségessége indokolja” – olvasható a bírósági döntésben.

A rakpartok lezárása ellen tiltakozók szerint a dugók és a szennyezettség áthelyeződött a város más területeire. A bíróság azonban úgy vélte, hogy a megnövekedett utazási idő, a levegő minősége és a zajhatások a felső rakparton korlátozottak, és nem indokolják az alsórakparton elrendelt tiltás feloldását. “A rakpartok gyalogos sétánnyá alakítása végleges, az autók visszatérése nincs tervben és nem képzelhető el” – közölte Christophe Najdovski, Párizs közlekedésért felelős alpolgármestere.

A párizsi fellebbviteli bíróság egyébként hétfőn semmisnek mondta ki azt a korábbi önkormányzati rendeletet, amely 2016-ban még környezetvédelmi kritérium alapján tiltotta ki az autósokat ugyanerről a rakparti szakaszról. Az első tiltakozások miatt született meg márciusban a második rendelet, amely már örökségvédelmi érvekre hivatkozott.
Az önkormányzat adatai szerint március óta másfél millióan jártak gyalog, vagy sportoltak, vagy csak egyszerűen levegőztek a rakparton.

A bírósági döntés megünneplésére a fővárosi önkormányzat november 18-án pikniket rendez a Szajna-parton, amelyre minden városlakót várnak. A bal parton az Alma híd és a Musée d’Orsay (Orsay Múzeum) között húzódó 2,3 kilométeres szakaszon egyébként már öt évvel ezelőtt megszűnt az autóforgalom és a tömegközlekedés, a szakaszt az elmúlt években parkosították.

Ajánlott tartalom

Régi autója van? Keresse fel szerelőjét az új üzemanyagok miatt!

Az Autós Nagykoalíció elnöke azt javasolta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában, hogy a régebbi autók tulajdonosai keressék fel szerelőjüket és kérjenek tanácsot arról, hogy az új, bioetanolt tartalmazó benzin károsítja-e járművüket.