Sérülékenyek az elektromos hálózatok

Az elektromos hálózatok fő célpontjai az informatikai támadásoknak. Ez a véleménye a McAfee multinacionális vállalatnak, amely vírus elleni termékeket, kódokat és tűzfalakat forgalmaz. A cég jelentésben foglalta össze a szektor vezető vállalatainak véleményét az energetikai biztonságról. (Aiolus News)

A jelentés, amelynek cime: Getting Smarter About Smart Grid Cyberthreats (Legyünk okosabbak az ok hálózati cyberfenyegetésekkel szemben) leszögezi, hogy mivel az elektromos hálózatok sok informatikai támadásnak vannak kitéve, fel kell építeni a védelmüket. Az elektromos hálózat hasonlít az emberi hátgerinchez,amely tartja az egész testet – állapítja meg – Egy informatikai bűntett meg tud bénítani egy nagy várost az elektromos hálózatára irányított egyetlen támadással, meg tudja állítani az alapvető szolgáltatásokat a világítástól a háztartási gépekig, a kórházi műszerektől a légvédelmi rendszerig. Világviszonylatban a legelterjedtebb fenyegetések a zsarolások. A bűnözők hozzáférnek a rendszerhez, bizonyítják, hogy kárt tudnak okozni benne és ezzel zsarolnak. Egyéb kárt okozás lehet még a kémkedés és a szabotázs.

Mi teszi ilyen kiszolgáltatottá az elektromos hálózatokat vagy a Smart Gridet? A McAfee szerint az elavultságuk, a túlzott automatizálás és az integrált rendszerekkel való összekapcsolódás. Becslések szerint a ma létező elektromos hálózatok 70 %-a több, mint harmincéves. A korszerűsítésük és a modernebb eszközökhöz való integrálásuk érdekében összekapcsolják ezeket a jelenleg rendszerekkel, az Internettel, kódrendszerek alkalmazása nélkül és elhanyagolják nagy részben a biztonságot. A túlzott automatizálás, a rendszerek áttérése a kézi irányításból az Internet kapcsolaton alapulóra előnyös olyan szempontból, hogy a hálózat kezelői valós időben kapnak információkat és az is lehetővé válik számukra, hogy távmunkával végezzék el feladataikat, akár a saját smartphone-jukon, de ezzel megnyitják a rendszert az egész külvilág előtt.

A kiszolgáltatottság harmadik és talán legriasztóbb oka az integrált software-ek és az energia áramoltatását biztosító berendezések közötti egyre több összekapcsolás. Annak ellenére, hogy ezeknek az integrált eszközöknek megvan a maguk külön-külön feladata, egyre inkább nagy szóródású software-rel végzik el tulajdonosi software helyett és így egyre általánosabbak és sérülékenyebbek lesznek. Könnyű prédává válnak. A cég szerint a biztonságot már a tervezés stádiumában figyelembe kell venni. Integrálni kell a hálózatokba a biztonsági megoldásokat – nyilatkozta Tom Moore, a McAfee Embedded Security alelnöke. A cég ipari és kormányzati keretekben együttműködik partnereivel a biztonsági technológiák továbbfejlesztésében.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.