Semmi sem állítja meg az izlandi bálnavadászokat

Hiába gyűlt össze hétszázezer aláírás az izlandi bálnavadászat betiltására egy aktivista oldalon, a bálnavadászok elkezdték a szezont, a Hvalur 8 és Hvalur 9 kihajózott vasárnap, de a hírek szerint eddig egy bálnát sem ejtettek el.

Tavaly az izlandi bálnavadászok 137 barázdásbálnát öltek le, és Izland mellett Norvégia az egyetlen ország, amely nyíltan elutasítja az 1986-ban elfogadott, bálnavadászatot tiltó nemzetközi egyezményt.

A hétfőig összegyűlt hétszázezer aláírás a karibi Saint Kitts és Nevisre is nyomást akar gyakorolni, azt kérték az ország kormányáról, hogy vegyék le zászlójukat az országban állomásozó egyik bálnavadász hajóról, így az izlandiak nem tudnák eljuttatni a szállítmányt Japánba. A japánoknál egyébként az utóbbi években jelentősen visszaesett a bálnahús fogyasztása.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.