Schneider Electric megoldások az antarktiszi kutatóállomáson

A szélsőséges időjárási körülmények között is helytálló technológiai megoldások bizonyítják a Schneider Electric termékeinek megbízhatóságát.

A Schneider Electric és a Nemzetközi Sarkkutató Alapítvány (International Polar Foundation – IPF) 2008-ban Brüsszelben mutatta be az első károsanyagkibocsátás-mentes sarkvidéki tudományos kutatóállomás, a Princess Elisabeth műszaki részleteit. A Schneider Electric felelős e kivételes projekt minden energiagazdálkodással kapcsolatos tevékenységéért, vagyis a sarkköri állomáson az elektromos áram biztosításáért, a műszaki irányításért, az automatizálásért, a felügyeletért és a távoli vezérlésért. A Nemzetközi Sarkkutató Alapítvány, valamint pénzügyi és műszaki partnerei – köztük a Schneider Electric – által tervezett, felépített és finanszírozott sarkvidéki állomás egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot, energiaigénye pedig alig 20%-a a többi hasonló méretű déli-sarki kutatóállomásénak.

A Schneider Electric szakemberei minden lehetséges intézkedést megtettek, hogy az állomás környezeti hatásait a minimálisra csökkentsék: az épületet integrált energetikai rendszerként tervezték meg, a passzív építészeti irányelveknek megfelelő anyagok és technológiák használatával. Az állomás kizárólag fenntartható, nap- és szélenergiával működik, a szélturbinák és napkollektorok által generált energiát az állomáson lévő akkumulátorok tárolják. A keletkező szennyvíz teljes mértékben újrahasznosításra kerül.
A sarkvidéki állomás irányításához szükséges összes információ egy programozható vezérlőbe kerül; ez minden energiaigényt elemez, feldolgoz, és jóváhagyásra küld. A márciustól októberig tartó hibernálási időszakban, amikor az épület lakatlan, a kutatóállomást távolról felügyelik és irányítják. A cél az, hogy fenntartsák az energiatermelés- és fogyasztás közti egyensúlyt az elektromos áramkörök terheléscsökkentése által.

A Schneider Electric nem csupán megoldásaival járult hozzá a projekt sikeréhez. 2008–2009-ben a vállalat két belga alkalmazottja, Jean Chalon és Wim Van Belle személyesen vett részt a Belare (Belgian Antarctic Research Expedition – belga kutatóexpedíció az Antarktiszra) expedícióban, amely csúcspontja a kutatóállomás hivatalos felavatása volt.  A Princess Elisabeth sarkvidéki tudományos kutatóállomásról a számok nyelvén:

Épület
A bázis éves kihasználtsága: 4 hónap (novembertől februárig)
Maximális férőhely: 20 fő
A kutatóállomás hasznos alapterülete: 495 m2
Működési élettartam: legalább 25 év

Energia
Teljes energiaigény a négy nyári hónapra: 7000 kWh/hó
Teljes energiaigény a nyolc téli hónapra: 2000 kWh/hó
Teljes éves energiaszükséglet: 54 MWh

Időjárási körülmények
Levegő-hőmérséklet: -50 °C és -5 °C között
Jellemzően katabatikus szél (olyan szélmozgás, amely nagy sűrűségű levegőt szállít magasabb területekről lejtő mentén lefelé irányuló légmozgás mellett)
Havi átlagos szélsebesség: 20 km/h
Havi maximális szélsebesség: 125 km/h
A széllökések havi átlagos sebessége: 250 km/h
Maximális légköri nyomás: 830 hPa
24 órás nappalok száma: a déli nyár 120 napjából 100 nap

A kivitelezést végző csapat körülbelül 60 tagú volt a 2007–2008-as időszakban, míg 2008–2009-ben nagyjából 70 ember dolgozott a helyszínen.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.