Sátoraljaújhelyi bölcsőde magyar hőszivattyúval

Magyarország első olyan családbarát bölcsődéje, ahol művészeti (zenei, irodalmi) nevelésben is részesülnek a gyermekek. A projekt az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 90%-os támogatást, a kedvezményezett: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata volt, a létesítmény összesen 206 millió forintba került.

48 férőhelyes, kétszintes, teraszos kivitelű épület (1. ábra) kerékpár és babakocsi tárolóval is rendelkezik, írja a tervlap.hu. A létesítmény energiatudatos tervezése szem előtt tartotta a természetes világítás (napfény) megoldásait és a földhő hasznosítását. A tervezési stratégiák között kiemelten szerepelt az egészség és a komfort biztosítása. E cikkben mindenekelőtt a hőszivattyús rendszerű épületgépészetet mutatjuk be. Az épület padló- és falfűtése (falhűtése) nedves kivitelű melegvíz-üzemű sugárzófűtés. A fűtés és hűtés hőtermelője egy földhős (geotermikus) hőforrású villamos hőszivattyú, amely működése alatt egyúttal a hmv-t is biztosítja (2. és 3. ábra).

Műszaki adatok
Falfűtés/falhűtés: Tichelmann rendszerű csővezeték kialakítás, a felületfűtés (hűtés) mezője csőkígyós megoldású, amely 90 mm-es osztással ötrétegű 14×2 mm-es 25 m-es hosszúságú csövekből készült.
Hőlépcső: 42/37 °C (fűtés) és 15/20 °C (hűtés).
A fűtést és a hűtést biztosító mezők illetve a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozás külön-külön az osztókon elhelyezett termoelektromos szelepek segítségével történik.
A fűtő-hűtő ún. reverzálható kivitelű magyar hőszivattyú: Vaporline® GBI33-HACW típus.
─ A hőszivattyút a burkolatán belül elhelyezett vezérlő egység a külső léghőmérséklet függvényében működteti, amelynek termosztátja (érzékelője) a fűtési puffertartályba van beszerelve. A téli-nyári üzemmód váltást a termosztáton elhelyezett kapcsolóval lehet működtetni.
Puffertartály: fűtésre 300 liter, hmv-re 500 liter.

A bemutatott projektben a fő berendezés a hőszivattyú. Az elmúlt évben (2011-ben) megjelent kb. 40 darab ún. növelt hőmérsékletű, meglévő, hagyományos radiátoros fűtési rendszerekhez és hulladékhő hasznosítására is felhasználható, magyar fejlesztésű és gyártású, kitűnő minőségű, használati mintaoltalommal védett Vaporline® fantázianevű hőszivattyú. Ezek a hőszivattyúk geotermikus hőforrással gazdaságosan működnek maximum 63/57 °C-os hőlépcsővel. A technika mai szintjén álló hőszivattyús technológia az Új Széchenyi Terv segítségével életminőségünk fejlődését szolgálják.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.