Sarkköri olvadás miatt izzadunk nyáron – vagy mégsem?

Az északi-sarki jég- és hótakaró olvadása miatt súlyosbodnak a nyári hőhullámok Európában és az USA-ban. De a fokozottabb zivatarok is ennek köszönhetők – vagy éppen fordítva?

A Natura Climate Change nevű folyóiratban megjelentetett tanulmány kínai és amerikai szerzői nem tudták egyértelműen kijelenteni, vajon a sarkköri olvadás felelős-e a szélsőségesebb időjárási jelenségekért, vagy fordítva, a szélsőséges időjárás befolyásolja a sarkköri olvadást. Érthető hát, hogy egyes tudósok azzal kritizálták a jelentést, ”nem bizonyító erejű”. Elképzelhető, hogy a tengeri áramlatok módosulása és egyéb tényezők nagyobb súllyal nyomnak a latban, írja a piacesprofit.hu.

Annyi bizonyos, a változó sarkköri hőmérséklet, valamint a megváltozott légnyomás és széljárás között egyértelmű kapcsolat van. ”Csupán” az ok-okozati viszony iránya kérdéses. A szakemberek figyelmeztettek, Észak-Amerika és Eurázsia nagy részén emberek milliárdjainak életére lesz drámai hatással a klímaváltozás.

A jégtakaró olvadása és megszilárdulása szezonális jelenség. 2012-ben azonban a jég rekord kicsire zsugorodott. 2050-re el is tűnhet a jégtakaró, ha az üvegházgázok-koncentrációja a légkörben tovább nő. A sarki jég olvadásával a tengerszint akár 60 méterrel is emelkedhet majd. Ráadásul a korábban feltételezettnél lényegesen több metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről a legújabb kutatások szerint.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.