Saját magát látja el árammal az Eiffel-torony

Két új szélturbinát kapott Párizs emblematikus látványossága, az Eiffel-torony. A VisionAIR5 típusú turbinákat a megújuló energiára specializálódott Urban Green Energy nevű cég tervezte.

A turbinák a második szintre kerültek, 122 méteres magasságba, mert ezen a helyen tudják leghatékonyabban befogni a szelet. Minden irányú szelet képesek hasznosítani, és egyenként 10 ezer kilowattóra áramot fognak termelni évente, ami elég lesz ahhoz, ellássa árammal a látogatók fogadására kialakított első szintet. Mindeközben a látogatóknak sem kell attól tartania, hogy az új adalékok zavarják majd őket a nézelődésben, mert a toronnyal megegyező színűre festették őket, és szinte hangtalanul fognak működni.

A beruházás 30 millió euróba (9,1 milliárd forintb) került, és az egész számlát a tornyot üzemeltető cég (SETE) állja. A torony első szintje nagyobb felújításon esik át, a SETE pedig ennek részeként további fenntarthatóságot segítő funkciókat is tervez. A következő projektek között szerepel a led-világítás és az esővíz-gyűjtő rendszer kiépítése, illetve napelemek és nagy teljesítményű hősziivattyúk felszerelése. A cég célja az Eiffel-torony környezeti hatásának 25 százalékos csökkentése, a párizsi városi környezetbarát program részeként.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.