Rugalmas energiatermelő gumilemez

Piezoelektromos energia egyáltalán nem új, de a Princeton Egyetem kutatói kifejlesztették az új típusú villamos-energia előállító gumilapot, amelynek megvan a lehetősége megváltoztatni azt a módot, ahogyan eddig energiával láttuk el az elektronikus eszközöket.

A rugalmas gumilapokat piezoelektromos szalagok terítik be, melyek tartósak, sokoldalúak, és új, izgalmas alkalmazásokat nyújt, mellyel energia gyűjthető be.

Az úgynevezett piezoelektromos szalagok szerves ólom-cirkonát titanát nanoszalagokból állnak, melyeket a szilikon gumilapra helyeztek. Amikor a lapok hajlanak, az általuk termelt mechanikai energiából elektromos energia lesz. Amint elképzelni lehet, a technológia korlátlan alkalmazásokkal rendelkezik – a mozgás-meghajtású mikrosebészeti eszközök, és még a szívritmus-szabályozók, melyeket az anyaggal szegélyeztek, ahelyett hogy a hagyományos akkumulátorokra támaszkodtak volna, csak néhány példa a lehetséges felhasználási módok közül.

Egyelőre nincs információ arról, hogy a piezoelektromos szalagok mikor állnak készen a bemutatásra, de a kutatók már próbálják kereskedelmileg is életképessé tenni a gumieszközt. Amint ez megtörténik, nincs rá szó, hány elektronikai eszközt lehet majd a hagyományos akkumulátorok helyett energiatermelő gumilemezek által működtetni.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.