A reggeli újság olvasása a reggeli utazás közben hamarosan sokkal kényelmesebb lesz.

Rugalmas elektronikus újság

A reggeli újság olvasása a reggeli utazás közben hamarosan sokkal kényelmesebb lesz.

Az LG nemrég leplezett le rugalmas e-papírját, az új típusú e-olvasót, melyet úgy terveztek, hogy tökéletesen képes legyen leutánozni egy újság oldalának hangulatát. A forradalmi technológia karcsúsítaná a terjedelmes napilapokat, így remélhetőleg tonnaszám lenne megmenthető a papír, csökkenthető lenne az előállításhoz szükséges vízmennyiség, ezzel is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

A koreai cég termékének jellemzője a 19 hüvelyk széles és 0,3 milliméter vastagságú kijelző – ez körülbelül akkora, mint öt papírlap. Eltérően más, a piacon szereplő e-olvasóktól, az új olvasó tekerhető, visszanyeri alakját – így képes visszaadni a nyomtatott oldal megjelenésének érzését. A tervezők reménykednek abban, hogy az olvasó rugalmassága tetszeni fog a vásárlóknak, mert utánozza a hagyományos újságot, még sincs szükség a fák kivágására.
A tervezők a kijelzőn a fém-fóliát álmodtak az üvegszubsztrátum helyett. Plusz, a meghajtó IC a panelen helyezkedik el, ahelyett, hogy a panel oldalán lenne, ami még nagyobb rugalmasságot biztosít.

A termékek bemutatása, akárcsak az Amazon Kindle és a Sony Reader esetében is, sok vitát váltott ki a környezetre gyakorolt hatásról. Egy New York Times-blog szerint, a könyv- és az újságipar mintegy 125 millió fa kivágásáért volt felelős 2008-ban. Ezen túlmenően a kiadásnak nagy szerepe van az erdőirtásban, a papírfeldolgozás jelentős mennyiségű szennyvizet és hatalmas szén-dioxid kibocsátást hoz létre, így egyértelmű, hogy a fogyasztóknak szükségük van valamilyen környezetbarát alternatívára. Nem találtunk adatokat az e-papír energiafogyasztásáról, de úgy találjuk, hogy amíg tartós, és nem igényel rengeteg energiát, lehet, hogy jobb választás, mint a hagyományos, nyomtatott média.
Az LG 19 “-os kijelzős olvasója csak bemutatódarab, de a cég azt tervezi, hogy piacra dob egy 11,5”-os  rugalmas e-papír terméket, még 2010 első felében.

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.