Romney csak ne vicceljen a klímaváltozással

A Sandy hurrikán pusztítása előtérbe helyezte a klímaváltozás kérdését az elnökválasztási kampány utolsó napjaiban. A Forecast the Facts nevű szervezet „Szóljatok Mitt Romney-nak: a klímaváltozás nem vicc” néven készített egy videót, amelyben az augusztus végi Republikánus Nemzeti Konvención elmondott beszédéből vágtak be egy részletet a republikánus jelölttől.

Romney az elnököt kifigurázva arról beszélt, hogy Obama 2008-ban a jelöltsége megszerzésekor mondott beszédében azt ígérte, tenni fog az óceánok vízszintjének emelkedése ellen, és segít meggyógyítani a bolygót, írja az index.hu. „Én azt ígérem, hogy segítek nektek és a családotoknak” – mondta Romney. A konvención kitört üdvrivalgás alá a videóban a hurrikán pusztításáról vágnak be képeket. Romney egyik virginiai gyűlésén pedig megszakította a republikánus jelölt beszédét egy férfi, aki bekiabálta, hogy „a klímaváltozás okozta Sandyt”. Az egybegyűltek „USA, USA” skandálással nyomták el a férfi kiabálását, amíg kivezették a tömegből. Romney utána az incidens említése nélkül folytatta a gyűlést. Néhány napja egy minnesotai nagygyűlésen Bill Clinton is támadta Romney-t, és azt mondta, hogy Obama elképzelései sokkal inkább a környezet hasznára válnak. A csütörtökön a demokrata elnök támogatását bejelentő Michael Bloomberg független New York-i polgármester is elsősorban a klímaváltozás elleni fellépést hozta fel indokként.

Romney-t azért támadják különösen, mert Massachusetts kormányzójaként még Klímamegőrzési Tervet jelentett be az államban, de tavaly októberben arról beszélt, hogy „nem tudjuk, mi okozza a klímaváltozást. Az pedig nem a megfelelő megoldás, hogy több ezermilliárd dollárt költünk arra, hogy megpróbáljuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásunkat” – írja a Huffington Post. Több civil szervezet ugyanakkor mindkét jelöltet bírálta, amiért a kérdés kevés teret kapott a 2012-es elnökválasztási kampányban. A videót készítő szervezetek honlapján, a Climatesilence.org-on például Barack Obamát is ekézik.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.