Romlott az energetikai óriás eredménye

Visszaesett a Cseh Energetikai Művek (CEZ) adózott nyeresége az idei első fél évben. A CEZ honlapján kedden nyilvánosságra hozott kimutatás szerint a cég adózott nyeresége a január-júniusi időszakban 17,2 milliárd koronát tett ki, ami 40 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első fel évben.

A gyenge eredményt a CEZ az áram nagypiaci árának jelentős csökkenésével és a rendkívül meleg téli időjárással magyarázza.

A cseh energetikai óriás bevételei az első fél évben 10 százalékkal, 101,7 milliárd koronára csökkentek. Az EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) az első fél évben 19 százalékkal, 39,9 milliárd koronára esett vissza. A CEZ egész éven továbbra is 70,5 milliárd körül várja ezt az eredményt.

Az egész évi adózott nyereséget 29 milliárd koronára becsüli a CEZ. A korábbi becslések 27,5 milliárd koronás nyereséggel számoltak. A módosított adatot a CEZ az eredmény kiszámításának megváltozott szabályaival magyarázza.

Hosszú távon csökkenteni kívánjuk kiadásainkat. Már az idén visszafogjuk a működési költségeket, hogy mérsékeljük a külső negatív tényezők hatását az EBITDA mutatóra – mondta Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója.

Az energetikai csoport éves szinten 13,6 milliárd koronára csökkentette adósságát. A második negyedév adatai jobbak, mint az első három hónapéi, amikor éves szinten 44 százalékkal csökkent a nettó nyereség, s a bevételek 11 százalékkal voltak alacsonyabbak. A CEZ a legnagyobb cseh energetikai cég, részvényeinek mintegy 70 százalékát a cseh állam tartja a kezében.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.