Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Románia Európa élére áll
Tudj meg többet: Szélenergia

Románia Európa élére áll

A történet 2008 októberében kezdődött, mikor is a GE bejelentette, megkezdte annak a szélerőmű parknak az építését, mely három éven keresztül készül majd, és melynek teljes kapacitása mintegy 600 megawattnyi lesz, így 400,000 háztartást tud majd ellátni.

A romániai lesz Európa legnagyobb szárazföldi szélerőműve. A Fantanele és a Cogealac elnevezésű projektek Dobrudzsa közelében, Constanta megyében találhatók. Constanta megyének van az országban a legerősebb szélenergia-potenciálja. A GE szélturbinái a legfejlettebb technológia alapján készültek, melyeknél a hatékonyság, és a megbízhatóság kulcsszerepet játszanak. Csak így érhető el, hogy a rendszer maximális termést hozzon az országnak, Európa legnagyobb szélerőművének válása mellett.

Közel 200, 2,5 megavattos GE szélturbinát szereltek fel kilenc országban egyaránt 50 – és 60-hertz konfigurációval, és több mint egy millió üzemórával. Továbbá, a GE kötelezettségvállalásának köszönhetően a következő évben elérik a gigawattnyi kapacitást is.  Az európai projektekhez készült legtöbb GE Energy szélturbina Salzbergen tartományban, Németországban készül, amelyet nemrég bővítettek ki, hogy sikeresen megbirkózhasson Európa növekvő szélturbinák iránti keresletével.

A román kormány nemrég hozott létre egy jogszabályt, amely kimondottan kedvező, hiszen a megújuló energiaforrások támogatására irányul, jelentősen ösztönözve a szélerőművekkel és más megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projekteket 2015-ig.
Ez arra ösztönzi a befektetőket és fejlesztőket, hogy még több projektbe kezdjenek Romániában.
„Románia kiváló példa arra, hogy jó politikával igenis növelhetők a beruházások az energiaszektorban.” – mondta Rod Christie, a GE Energy egyik vezetője. „A jó szabályozás segíti a projektek utjainak egyengetését – ilyen a Fantanele és a Cogealac is -, mely hozzájárul Románia megújuló energiával kapcsolatos céljainak eléréséhez, korszerűsítéséhez és az energetikai infrastruktúra bővítéséhez.”

Ajánlott tartalom

Mire jó a kétoldalas napelem?

Nem új fogalom a napelemek alkalmazásában a kétoldalas naphőgyűjtő, a mindkét oldalán áramot termelő kerítésként is jegyzett technológia.