hirdetes
Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Románia Európa élére áll
Tudj meg többet: Szélenergia

Románia Európa élére áll

A történet 2008 októberében kezdődött, mikor is a GE bejelentette, megkezdte annak a szélerőmű parknak az építését, mely három éven keresztül készül majd, és melynek teljes kapacitása mintegy 600 megawattnyi lesz, így 400,000 háztartást tud majd ellátni.

A romániai lesz Európa legnagyobb szárazföldi szélerőműve. A Fantanele és a Cogealac elnevezésű projektek Dobrudzsa közelében, Constanta megyében találhatók. Constanta megyének van az országban a legerősebb szélenergia-potenciálja. A GE szélturbinái a legfejlettebb technológia alapján készültek, melyeknél a hatékonyság, és a megbízhatóság kulcsszerepet játszanak. Csak így érhető el, hogy a rendszer maximális termést hozzon az országnak, Európa legnagyobb szélerőművének válása mellett.

Közel 200, 2,5 megavattos GE szélturbinát szereltek fel kilenc országban egyaránt 50 – és 60-hertz konfigurációval, és több mint egy millió üzemórával. Továbbá, a GE kötelezettségvállalásának köszönhetően a következő évben elérik a gigawattnyi kapacitást is.  Az európai projektekhez készült legtöbb GE Energy szélturbina Salzbergen tartományban, Németországban készül, amelyet nemrég bővítettek ki, hogy sikeresen megbirkózhasson Európa növekvő szélturbinák iránti keresletével.

A román kormány nemrég hozott létre egy jogszabályt, amely kimondottan kedvező, hiszen a megújuló energiaforrások támogatására irányul, jelentősen ösztönözve a szélerőművekkel és más megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projekteket 2015-ig.
Ez arra ösztönzi a befektetőket és fejlesztőket, hogy még több projektbe kezdjenek Romániában.
„Románia kiváló példa arra, hogy jó politikával igenis növelhetők a beruházások az energiaszektorban.” – mondta Rod Christie, a GE Energy egyik vezetője. „A jó szabályozás segíti a projektek utjainak egyengetését – ilyen a Fantanele és a Cogealac is -, mely hozzájárul Románia megújuló energiával kapcsolatos céljainak eléréséhez, korszerűsítéséhez és az energetikai infrastruktúra bővítéséhez.”

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.