Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Róma betiltja a műanyag zacskót
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Róma betiltja a műanyag zacskót

Példát akar mutatni Róma, és január elsejétől betiltja a nem lebomló műanyag zacskók használatát.

Az egész országban is ezt tervezik, de még nem tudni, hogy milyen határidőtől. A három évvel ezelőtti olasz költségvetési törvény értelmében a nem lebomló műanyag zacskókat már 2010-től száműzni kellett volna, a jelenlegi parlament azonban csak jövőre tervezi a tilalom végleges bevezetését, egyelőre pontos dátum megjelölése nélkül.
Pozitív példák eddig is akadtak. A Legambiente nevű környezetvédelmi egyesület adatai azt mutatják, hogy 150 olasz önkormányzat tiltotta már be a nem lebomló műanyag zacskók forgalmát, és további 250 olasz polgármester fejezte ki hasonló szándékát. A nagyvárosok között az első Torino volt, amely idén áprilistól tiltotta ki a zacskókat a városból. A kereskedők még felhasználhatják a tulajdonukban levőket, ha bizonyítani tudják, hogy a rendelet hatályba lépése előtt szerezték be azokat. Piemonte tartományi székhelyén azonban a jó szándék mellett a bevezetett bírság erejében is bíznak: 250 eurós büntetéssel sújtják az árukat környezetszennyező zacskóba csomagoló üzlettulajdonosokat.

A Legambiente úgy tudja, hogy az Európában forgalmazott műanyag zacskók egynegyedét Olaszországban használják: az olaszok fejenként 400 zacskót “fogyasztanak el” évente.
“Ez csak az első lépés lesz” – hangoztatta Gianni Alemanno római főpolgármester, aki a még akadozó szelektív hulladékgyűjtésre is rá akarja nevelni az olasz fővárosban élőket.
A római köztisztasági hivatal honlapja naprakészen jelzi a közel hárommiliós fővárosban összegyűlő hulladék mennyiségét: október 1-3. között 11 336 098 kilogramm szemetet dobtak a tárolókba.

Ajánlott tartalom

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.