Roló 28 német erőműnek

Jövőre 28 németországi erőmű akarja leállítani a termelését az alacsony áramárak miatt. A nagykereskedelmi árak az év első hat hónapjában 20 százalékkal estek.

Jochen Homann, a német Bundesnetzagentur elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában elmondta, hogy jövőre 28 németországi erőmű kért engedélyt arra, hogy leállíthassa a termelését. A Német Szövetségi Hálózati Ügynökség döntésén múlik, hogy az összes kérelmező felhagyhat-e az áramtermeléssel, vagy csak egy részük. Azok az erőművek, amelyeknek továbbra is működniük kell a villamos energia rendszer egyensúlyának megtartása miatt, valamilyen kompenzációt kaphatnak. „Az érintett 28 erőmű együttes kapacitása 7 ezer megawatt (hat és fél Paksi Atomerőmű – a szerk), ebből mintegy kétezer megawatt dél-Németországban működik” – mondta Homann a német lapnak.

A norvégiai Statkraft már augusztusban jelezte, hogy be kívánja zárni két gázüzemű erőművét, előtte pedig az E.On és az RWE is közölte hasonló szándékát. Az RWE magyarázata szerint a naperőművek terjedése tett sok európai áramtermelő egységet veszteségessé. A villamos energia németországi nagykereskedelmi ára 20 százalékkal esett 2013 első hat hónapjában, írja a vg.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.