Rohamos növekedés előtt az európai tengeri szélenergia ipar

Rohamos növekedés elé néz a tengeri szélerőmű ágazat Európában.

Tavaly nyolc szélerőmű parkot helyeztek üzembe 199 szélturbinával, összesen 577 megawatt áramtermelési kapacitással – közölte az European Wind Energy Association ágazati szervezet Brüsszelben.
Az idén tíz szélerőmű parkot helyeznek üzembe ezer megawatt áramtermelési kapacitással, ami 75 százalékos növekedésnek felel meg.

Európai felségvizeken ezen kívül még 17 szélerőmű park kivitelezése van folyamatban és további 52 kapott építési engedélyt. Összességében 100 gigawatt áramtermelési kapacitás van a tervezés legkülönbözőbb fázisaiban.

2009-ben a tengeri szélerőmű ipar értékesítési árbevétele 1,5 milliárd eurót tett ki. Az EWEA az idén az összeg megduplázódására számít.

Kilenc európai ország felségvizein létesített 38 szélerőmű park 828 szélturbinája 2.056 megawatt áramtermelési kapacitással rendelkezik, amelynek köszönhetően az EWEA szerint Európa vezető szerepet tölt be a világ nyíltvízi szélenergia iparában.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.