Robogó növényi rostokból

Nincs jobb alternatívája a scooternek a zsúfolt nagyvárosi közlekedésben. A holland Waarmakers tervezői most megtalálták, hogyan lehet több mint 60 éve népszerű kismotort még fenntarthatóbbá tenni.

A Be.e-nek elnevezett elektromos robogó váza természetes rostokból készül. Műanyag és acél helyett kizárólag bioanyagokat használtak fel: biológiai gyantákat, amelyeket len és kender rostokkal erősítettek meg. A váznak nincs felső struktúrája, sima felülete adja a robogó erejét és bizonyítani tudja, hogy az acél tökéletesen helyettesíthető természetes rostokkal, anélkül, hogy a jármű veszítene teljesítményéből, írja az energiacentrum.com.

A Be.e könnyebb, mint hagyományos akkumulátorral működő versenytársai, kb. 100 kg-os és 15 fokos emelkedőt is könnyen vesz. Maximális sebessége 55 km/óra, 70 km-t képes megtenni újratöltés nélkül.

Június végén mutatta be hivatalosan a prototípusát a Van.Eko cég, amely a scooter gyártója lesz. A Be.e megtervezésében a Waarmakers stúdióin kívül részt vett az Inholland University of Applied Sciences és az NPSP biogyógyszerészeti társaság.

Ajánlott tartalom

Februárban csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint egy évvel ezelőtt

A februári jó időjárás miatt csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.