Robbanás történt egy francia nukleáris létesítménynél

Radioaktív sugárzás veszélye áll fenn, miután robbanás történt Franciaországban egy nukleáris létesítménynél. Egy ember meghalt, négyen megsérültek. A robbanás azután következett be, hogy tűz ütött ki a nukleáris hulladék tárolóban.

A Francia Atomenergia Ügynökség szóvivője szerint egyelőre nem szivárgott ki radioaktív anyag, de fennáll a sugárzás veszélye, ezért biztonsági kapukat állítottak fel. A Marcoule egyike Franciaország legöregebb nukleáris létesítményeinek, Codolet település közelében, a Földközi-tengerhez közeli Languedoc-Roussillon régió Gard megyéjében található. A baleset a Socodei vállalat Centraco komplexumában történt. A Socodei tulajdonosa az EDF francia áramszolgálató. A létesítményben a BBC szerint nincs reaktor, Mox-hajtóanyagot állítottak ott elő, atomfegyverekből származó plutónium újrahasznosításával. A robbanás állítólag egy olyan eszköznél (egyfajta kemencénél) történt, amelyet arra használnak, hogy csökkentsék a radioakítv hulladékok méretét, és így könnyebben lehessen ezeket tárolni.

Francis Sorin, a Francia Atomenergiai Ügynökség egyik munkatársa az Europe 1-nak úgy vélte, hogy a robbanás valamiféle kémia reakció miatt következhetett be. Franciaország 58 atomerőműjét és nukleáris létesítményét stresszteszteknek vetették alá az elmúlt hónapokban a Japánban a fukusimai atomerőménél történt szivárgás miatt. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója elmondta, nagymértékű radioaktív kibocsátásra nem kell számítani, legfeljebb lokális szennyezés lehetséges a létesítmény közvetlen környezetében. “Ez egy hatalmas telephely. A nukleáris létesítményben jelenleg hulladékgazdálkodás folyik, ahol ugyan van egy fűtőelemgyár is, de nem itt történt a baleset, hanem a hulladékfeldolgozó kályha közelében” – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.