Rivaldafényben a napelemek!

Jól teljesítenek a napelem-gyártók részvényei újabb és újabb projektekkel lelkesítve a befektetőket. Az elmúlt hetekben több tengerentúlon jegyzet napelem gyártó is kiemelkedő hozamokat produkált. A Trina Solar, a SunEdison, a First Solar és a Canadian Solar is erőteljes emelkedésen van túl – hívták fel a figyelmet a Solar Capital elemzői.

Tavaly egyértelműen növekedett a világ napelem kereslete, ami nem meglepő, hisz sokan próbálják megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni fosszilis energia függőségüket. A növekedés elsősorban a 2014-es év elején érkező eredményekben érzékelhető, ami nagy lökést adhat a szektor éves növekedésének is.

Trina Solar: a kínai vállalat komoly versenybe kényszeríti a fejlett piacok napelem-gyártóit. Február óta közel 25%-os emelkedést könyvelt el, melyből csak a tegnapi napon 11%-ot ért el a jó hangulatú kereskedésben. A vállalat nemrég jelentette be, hogy Jordániában, illetve a Közel-Keleten terjeszkedik tovább. Tegnap 16.38 dolláron zárt, de az igazi áttörést a 17 USD-s ellenállás leküzdése jelentheti.

A fontos ellenállást már maga mögött hagyta a SunEdison amerikai napelem-gyártó, amely a 15 dolláros ellenállást áttörve, február óta elképesztő, több mint 56%-ot emelkedett. Egy hónapja érkezett a bejelentés, hogy a vállalat a szaúd-arábiai állami befektetési alappal kötött megállapodás alapján egy több milliárd dolláros üzemet épít fel a Közel-Keleten. Nemrég pedig a Deutsche Bank AG-val közösen jelentette be, hogy Nagy-Britanniában kezd újabb projektbe. Tegnap hasonlóan nagy ugrással (+11.83%) 20 dollár fölé került a papír árfolyama.

A Canadian Solar február közepén rekordszámú napelempanel eladásról adott számot negyedik negyedéves jelentésében. Tegnapi 8% fölötti emelkedésével a 44 dolláros ellenálláshoz érkezett emelkedő háromszöget alakítva ki. Az elmúlt hónapban 24%-os emelkedést tudhat már magáénak, de a következő hetek újabb történelmi csúcsokra repíthetik az árfolyamot.

A First Solar közel 27%-ot emelkedett csak az elmúlt hónapban, annak ellenére, hogy február végén az elemzői várakozásokat alulmúló negyedik negyedéves eredményeket publikált. A korábbi 66 dolláros csúcs megdöntéséhez még 15%-os emelkedés kellene, de a jó hangulatban biztató képet fest a vállalat technikai képe! A szektor térnyerésének egy jó példája, hogy a méltán népszerű Tesla Motors hamarosan felépülő Gigagyárát – melyben 2020-ra évi félmillió lítium-ion akkumulátort lesz majd képes gyártani – szél és napenergia alkalmazásával fogja energiával ellátni.

forrás: tozsdeforum.hu

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).