Ritka földikutyákat engednek szabadon Baja közelében

Akár egy Magyarországon száz éve, másik ismert élőhelyén, Szerbiában pedig az 1960-as évek óta kihaltnak vélt földikutyafaj egyedei is lehetnek azok a korábban tudományos célból vizsgált ritka emlősök, amelyeket szerdán engednek szabadon befogásuk helyén, Baja közelében.

Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője kedden az MTI-nek elmondta: Európa egyik legritkább emlősállata a földikutya, amelynek új élőhelyét fedezték fel nemrégiben Baja mellett. A támpontot egy véletlen folytán a szakemberek birtokába került többéves, talán évtizedes fénykép szolgáltatta, amely egy földikutyát örökített meg egy vödörben. A fotó tulajdonosától megtudták, hogy az állatot annak idején Bajától keletre, egy elhagyott, valamikor katonai gyakorlótérként használt területen fogták be. Az információk nyomán a helyszínt a közelmúltban megvizsgálva a Természettudományi Múzeum szakemberei friss földikutyanyomokat is felfedeztek, majd május 8-án két példányt sikerült befogniuk az állatokból, hogy genetikai vizsgálattal azonosíthassák, mely fajba tartoznak.

Az újonnan megtalált emlősök három faj képviselői lehetnek: délvidéki (Nannospalax montanosyrmiensis), magyar (Nannospalax hungaricus) vagy szerémségi földikutyák (Nannospalax syrmiensis). Az említettek elterjedési térképe alapján a legnagyobb valószínűsége az első lehetőségnek van. Ám az sem teljesen kizárt, hogy Baja mellett a hazánkban mintegy száz éve kihaltnak tudott szerémségi földikutya egy kolóniájára bukkantak. Az elmúlt évszázadban ebből élő példány nem került elő Magyarországon, jelenleg is csak múzeumi egyedek léteznek, míg másik ismert előfordulási helyén, Szerbiában az 1960-as évek óta ugyancsak nem látták.

földikutya

Az osztályvezető hangsúlyozta: a választ a genetikai vizsgálat eredménye adja majd meg, amelyre néhány hétig kell várni. A mintavételre befogott földikutyákat azonban már szerdán szabadon engedik a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, Boros Emil és Zsigó Róbert, Baja polgármestere jelenlétében. Egyúttal kezdeményezik a jelenlegi becslések szerint legalább félszáz földikutyának otthont adó, így országosan, sőt nemzetközi szinten is egyedülálló természeti értéket képviselő 60-70 hektáros területnek a védetté nyilvánítását.

A földikutya földalatti életmódot folytató, a vakondhoz hasonló, ám annál valamivel nagyobb, barnás színű, növényekkel táplálkozó állat. Fokozottan védett, természeti értéke egyedenként 1 millió forint. Mivel elsősorban az elhagyott, kevésbé kötött talajú, belvízmentes gyepterületeken talál ideális táplálkozási és szaporodási feltételeket, hajdani élőhelyeinek zömét a mezőgazdasági művelés, ezen belül is a mélyszántás elterjedése mára nagyrészt szétszabdalta, tönkretette. Főleg ez az oka, hogy a nemzeti park területén leginkább előforduló délvidéki földikutya világállománya mindössze 300 példányra tehető – ezek kétharmada él Magyarországon, elnéptelenedett tanyák helyén, utak mentén, elhagyott szántókon és gyepeken.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.