Ritka fajt fedeztek fel

“A Vietnámban található fehérarcú bóbitás gibbon (Nomascus leucogenys) populáció kétharmadáról van szó. Ez az egyetlen életképes közösségük, amelyre a vietnámi dzsungelben, a Pu Mat nemzeti park területén, a laoszi határ közelében találtunk” – jelentette be a washingtoni székhelyű Conservation International (CI) természetvédelmi szervezet, amely 2010-ben végezte a gibbonok számlálását.

A 455 egyed 130 csoportban él. Korábbi vizsgálataik során sehol sem találtak tizenkét csoportnál nagyobb populációt Vietnámban. A gibbonokat, amelyek világszerte a veszélyeztetetett fajok közé tartoznak, a “legromantikusabb” főemlősöknek tartják, hiszen párválasztásuk egy életre szól, s partnerüknek rendszeresen adnak “szerenádokat”. A fehérarcú bóbitás gibbon Kínában, Vietnámban és Laoszban él, azonban Kínában gyakorlatilag már teljesen kihalt, a laoszi populáció létszáma pedig ismeretlen, mivel alig-alig történtek ott vizsgálatok. A svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség  adatai szerint a fehérarcú bóbitás gibbonok száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt 45 év során.

 
Mint a Conservation International közleményében rámutat, a Nomascus leucogenys populációjának csökkenésében egyrészt közrejátszik az élőhelyeik elvesztése, másrészt az állatkereskedelem, ugyanis a főemlősök különböző szerveit a népi orvoslásban használják fel. A CI aggodalmai szerint Vietnámban is bizonytalan a most felfedezett gibbonközösség sorsa. A vietnámi-laoszi határvidékre tervezett út nyomvonala a Pu Mat természetvédelmi parkon vezet majd keresztül, így az eddig védett gibbonok könnyűszerrel az orvvadászok prédájává válnak. “Közvetlen védelem nélkül Vietnám már a legközelebbi jövőben elveszítheti ezeket a ritka főemlősöket” – vélekedett Luu Tuong Bach, a CI konzulense, aki a terepen végzett kutatásokat irányította.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.