Riasztó jelenség – Egész Grönlandon olvad a jég

Nem hittek a szemüknek a kutatók: a nyári időszakban Grönland szinte teljes felületén olvadásnak indult a jég, még a tengerszint felett háromezer méteres magasságban is.

Először tévedésnek, vagy mérési hibának gondolták a műholdakról érkező adatokat a Jet Propulsion Laboratory kaliforniai székházában az amerikai kutatók. A műholdak ugyanis szokatlanul magas hőmérsékleti értékeket mértek a grönlandi jégpáncél felett. A megfigyeléseket az University of Georgia és a City University of New York munkatársai is megerősítették: a nyáron átlagosan a grönlandi jégpáncél 40 százalékán megfigyelhető jégolvadás június közepére a jégpáncél 97 százalékára kiterjedt. A meteorológusok szerint nem szokatlan jelenség, hogy a világ legnagyobb szigete nyáron elveszíti jégpáncélja egy részét, azonban ez a jelenség főként a parti régiókra terjed ki, a tengerszint felett ezer-kétezer méterrel az olvadékvíz nagy része vissza is fagy.

Ezen a nyáron július 11-én és 12 -én azonban még a tengerszint felett 3200 méteres Summit Station is fagypont feletti értékeket mért a grönlandi jégpáncél csúcsán, márpedig ilyesmire a világ egyik legextrémebb elhelyezkedésű meteorológiai állomásának tekintett (automata) mérési ponton 1889-óta nem volt példa. (Nemrégiben az eddig biztosnak tűnő antarktiszi jégpáncélról derült ki, hogy közel sem olyan stabil mint hittük.) A jelenség hátterében egy szokatlan időjárási fenomén áll: a nyár folyamán Grönlad körül sorozatosan magasnyomású légköri zónák alakultak ki, amelyek „hőharangként” terültek el a sziget felett. Az amerikai időjárási intézet a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) még keresi a magyarázatot a jelenségre, amelyre a műholdas megfigyelések indulása óta nem volt még példa az észak-atlanti térségben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. Nyár van ott is.:-)