Rezsicsökkentés egyszerűen és olcsón

A rendszeres havi rezsink nagy hányadát a fűtés és a villanyszámla jelenti, ezeket akár le is nullázhatjuk napelemes rendszerrel.

A FŰTÉSI KÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A legtöbb háztartásban a fűtési költségek teszik ki a rezsi legnagyobb hányadát. Az ilyen jellegű kiadások csökkentésére egy korábbi cikkünkben már tettünk javaslatot, miszerint napelemes rendszer és elektromos fűtőtest/klíma berendezés kombinációjával a megszűnhet a számlafizetés. Ez a lehetőség ugyanakkor csak az új típusú társasházak, vagy családi házak esetén járható út, mivel a régebbi többlakásos ingatlanok, paneltömbök esetében nincs megfelelő méretű tetőfelület, vagy egyéni használatot biztosító kialakítási lehetőség. Ebben az esetben a geotermikus fűtés a megoldás! Ahogy a napelem, úgy a geotermia is egyike a jövő energiaforrásainak, ami a föld alatti rétegekben felmelegedő vízkészlet hasznosításával teszi lehetővé ingatlanok felfűtését. A jelenlegi távhőszolgáltatás 70%-át földgáz felhasználásával biztosítják a szolgáltatók, de pozitívumként említhető, hogy megújuló energiaforrásokból származó termelés is már 20%-on áll. A távfűtésre Magyarországon jelenleg 650 ezer ingatlan van rákötve, ami 1,5 millió ember számára biztosítja a hideg időszakokban a megfelelő hőmérsékletet a lakásban. Szerencsésnek mondható, hogy hazánk rendkívül gazdag termálvizekben, amit nem csak a fürdők képesek hasznosítani, hanem a települési önkormányzatok is. Ez ugyan nagy kezdeti ráfordítással jár a városi költségvetés tekintetében, de hosszútávon mindenképpen megtérülő és zöld beruházás. Magyarországon kitűnő példa Miskolc és Győr városa, ahol a távhőt ilyen forrásból biztosítják.

VILLAMOSENERGIA KÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSE

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk a villanyszámla lenullázására, vagy drasztikus csökkentésére a legjobb módszer, ha ingatlanunkra napelemes rendszert telepítünk. Egy ilyen berendezés felszerelésével nem csak az áramszámláktól szabadulhatunk meg, hanem tanúbizonyságot is adhatunk környezetvédelmi elhivatottságunkról. A régi típusú társasházakban, panelokban élők számára a közös költségek csökkentésében segíthet a napelemes rendszer, mert általa biztosítható a lépcsőház világítása, és egyéb közös használatú elektromos berendezések működtetése is.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.