Rezsicsökkentés – A munkacsoport további díjmérséklésen dolgozik

Július 1-jétől hat tétel díja mérséklődött a rezsicsökkentés keretében, a kormánypártok munkacsoportja azonban nyáron is dolgozik az energiaárak további mérséklésének lehetőségén – mondta Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón

Azt mondta, az eddig életbe lépett díjcsökkentések egy átlagos családnak évente mintegy 95-100 ezer forintos megtakarítást eredményeznek. A munkacsoport-vezető közölte: még a fűtési szezon, vagyis október 15-e előtt csökkentenék a gáz, a villany valamint a távhő árát minimum 10, de akár 20 százalékkal is. Beszámolt arról, hogy a kormány és a Fidesz munkacsoportját igen sokan keresik meg levélben, további díjcsökkentést kérve, ezért a jövőben vizsgálni fogják azt is, hogyan mérsékelhető a temetkezés költsége.

Vidéki polgármesterek és képviselők pedig azt javasolták: a tűzifa árával is foglalkozzon a kormányzat – közölte Németh Szilárd, aki ezzel kapcsolatban azt mondta, vagy hatósági árassá tennék ezt, vagy más formában érnék el, hogy a tüzépeken kapható fát olcsóbbá tegyék. Az erdőgazdaságok állami kézben vannak, így elképzelhető, hogy saját hatáskörben megoldható a kérdés – jegyezte meg. Németh Szilárd hangsúlyozta: az eddig életbe lépett kilenc csökkentés egy átlagos családnak évente mintegy 95-100 ezer forintos megtakarítást eredményez. Emlékeztetett: július 1-jétől csökken a víz- és csatornaszolgáltatás, a szemétszállítás, a szippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja. A díjcsökkenések különböző mértékűek az ország egyes részein – tette hozzá -, a kéményseprés például Budapesten átlagosan 44 százalékkal kerül majd kevesebbe. Beszámolt arról is: a jövőben erősíteni kívánják a fogyasztóvédelmi hatóságot is, hogy hatékonyabban ellenőrizhesse a szolgáltatókat.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.