Repülő szélturbinák a tiszta energiáért

Fura sárkányrepülő? Hitchocki madárraj? Nos, egyik sem, viszont egy ígéretes új technológia: a lebegő szélerőmű látható a képen.

A megújuló energiaforrások új lehetőségei után kutatók nagy reményeket fűznek a légkör felső rétegeihez, ahol az erős légáramlatokat lehetne munkára fogni.
A kérdés már csak az, hogyan lehet lehozni ezt az energiamennyiséget a földre. Mark Moore, a NASA mérnöke a levegőben szálló turbinákat nanocsöves kábelekkel kötné össze a föld felszínével – az elgondolás elnyerte az ilyen irányú kutatások első állami ösztöndíját. Az elképzelés ugyanakkor csak egyike a levegőben úszó szélturbinák lehetséges technikai megoldásának; a kutató a töbi felvázolt koncepciót is (például a Makani Power képen látható elgondolását) vizsgálatoknak veti alá.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.