Rendszeresebbé válhatnak a pusztító árvizek a felmelegedés miatt

A klímaváltozás hatására világszerte rendszeresebbé válhatnak a súlyos árvizek, egyebek között a Gangesz, a Nílus és az Amazonas tekintetében is, míg néhány folyó, köztük a Duna, várhatóan ritkábban fog kilépni medréből – derül ki egy új tanulmányból.

A kutatás eredményei hasznos információként szolgálhatnak az érintett országok számára ahhoz, hogy felkészüljenek a jövőbeli árvizekre, amelyek az elmúlt évtized során évente több ezer ember halálát okozták és milliárdos károkat eredményeztek világszerte – húzták alá a szakemberek a Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmányukban. A figyelmeztetések nyomán a kormányok időben elrendelhetik a szükséges védőgátak megépítését, korlátozhatják az építkezést az ártereken, elősegíthetik az árvíznek ellenálló haszonnövények termesztését és egyéb, a károkat enyhítő intézkedéseket vezethetnek be.

A japán és brit szakemberek szerint az évszázad során “jelentős emelkedés” várható az árvizek gyakoriságát illetően Délkelet-Ázsiában, Afrika középső területein és Dél-Amerika jelentős részén. A kutatók által vizsgált 29 folyó többségénél – Jangce, Mekong, Gangesz, Niger, Kongó, Nílus, Amazonas, Paraná, Rajna – az előrejelzések szerint rendszeresebbé válnak a súlyosabb árvizek. Néhány folyó, köztük a Mississippi, az Eufrátesz és a Duna esetében azonban csökkeni fog az árvizek gyakorisága a tanulmány szerint.

foto: alternativenergia.hu

A klímaszakértők szerint az emelkedő átlaghőmérséklet nyomán növekszik az árvizek kockázata, mivel a melegebb levegő több nedvességet képes elnyelni és ezáltal több esőt okoz. A szelek mozgásirányában és egyéb tényezőkben bekövetkező változások hatására egyes területek nyirkosabbá, míg mások szárazabbá válnak. Az ipari forradalom óta 0,8 Celsius-fokkal emelkedett a globális felszíni átlaghőmérséklet: az ENSZ szakértői bizottsága elsősorban az ember által okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátást teszi felelőssé a folyamatért.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.