Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Rendőrök is vigyáztak Máltán a fehér gólyákra

Rendőrök is vigyáztak Máltán a fehér gólyákra

Máltai rendőrök helyi madarászokkal és természetvédőkkel közösen őrizték azt a három – Magyarországon született – fehér gólyát, amelyek a múlt héten érkeztek a szigetországba.

A szokatlan védelemre azért volt szükség, mert az utóbbi években több ezer madár esett a helyi orvvadászok áldozatául. A három gólya közül kettőt az idén bocsátottak szabadon egy kőszegi madármentő állomásról, ahová azután kerültek, hogy kiestek fészkükből. A harmadik madár szintén az állomáson született röpképtelen szülőktől. Ez volt az első bizonyított, magyar gyűrűs fehér gólya megkerülés Máltán. Karcza Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűző központjának vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik virrasztottak a madarak mellett. Éberségüknek hála a három gólya folytathatta útját dél felé. Geoffrey Saliba, a máltai BirdLife kampánykoordinátora elmondta, hogy „a fehér gólyák kedvelt célpontjai az orvvadászoknak, akik érthetően főleg éjjel járják a vidéket”.

 
Az idén májusban, amikor egy helyi szinten rekord nagyságú, mintegy 240 egyedből álló fehér gólya csapat vonult át Máltán, a helyi vadászok hármat lőttek ki az éjszakázó madarak közül. Nyár elején egy szintén Magyarországon gyűrűzött kanalasgém tetemét találták meg a szigetország egyik madárrezervátumában. Egy évvel korábban német halászsasok jártak ugyanígy. Ezek az esetek csak töredékei azoknak, amelyekkel a helyi természetvédők nap-mint nagy találkoznak és számos esetről soha nem is szereznek tudomást.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.