Rendezik a vízmosásrendszert Nyúl községben uniós támogatással

Több mint 137 millió forintos uniós támogatással rendezik a Sárkánylyuk nevű vízmosásrendszert a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúl községben; a 161,6 millió forintos projekt keretében az útként is funkcionáló dombvidéki vízmosásokat szilárd burkolattal látják el , az utakat szegélyező meredek löszfalakat pedig terméskő támfallal erősítik meg – mondta Schmiedt Henrik polgármester az MTI-nek hétfőn.

Ismertetése szerint a támogatást a Nyugat-dunántúli Operatív Programból nyerték a projektre. A beruházás révén stabilizálják a dombvidéki hordalékot hozó vízmosásokat, amelyek útként is szolgálnak a magasabban fekvő településrészek megközelítésére. Összesen egy kilométeres útszakasz kap szilárd burkolatot a vízgyűjtő területen. A vízmosások stabilizálása azzal az előnnyel is jár, hogy jelentősen csökken a belterületen lerakódó hordalék mennyisége.

A kritikus szakaszokon közel 500 méter hosszan 80 és 120 centiméter közötti magasságú támfalat építenek a löszfal megtámasztására. Az árkokat bizonyos szakaszon lefedik, így oldják meg a település hegyi és síkvidéki vízfolyásainak biztonságos összekapcsolását. Vízterelőket is létesítenek, amelyek megakadályozzák, hogy az utat szegélyező partfal lábazatát az áztató vizek tovább erodálják. Átépítik a vízmosás torkolati szakaszát is, ezzel kívánják elejét venni a domboldalról érkező hordalék vízelvezető rendszerbe történő kiülepedésének.

A Sárkánylyuk Nyúl község síkvidéki és vízmosásokkal erősen szabdalt dombvidéki részét összekapcsoló vízmosás, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részeként országos jelentőségű védett terület. A települést dombság szegélyezi, amelyről a lezúduló nyári záporok lakóépületeket és a megközelítésüket biztosító felhajtó utakat veszélyeztetik. A rendszeres közlekedés hatására ezek a jelenleg nem burkolt, alsóbbrendű utak évtizedek alatt lemélyültek és átvették a vízlevezetési funkciót.
A projekt kivitelezését a tervek szerint ősszel kezdik, s a beruházást jövő nyárra befejezik.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.