Rekordszámú delfinborjú pusztult el idén az olajkatasztrófa sújtotta amerikai partoknál

Huszonhat delfinborjú tetemét sodorta partra a víz január 20-a óta az olajkatasztrófa sújtotta Mexikói-öböl térségében, ez tízszerese az ilyenkor észlelt elhullási aránynak – figyelmeztettek a szakemberek.

A szokásosnál jóval magasabb arányú állatpusztulás egyik lehetséges oka a tavaly áprilisban történt olaszkatasztrófa lehet, amikor a BP olajtársaság egyik fúróplatformjának felrobbanása miatt mintegy 780 millió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe. A Mexikói-öblöt övező államok (Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida) mintegy 321 kilométeres partvonala mentén ebben az időszakban 2-5 ezer delfin borjadzik. “Az elhullott borjak aránya egy-, vagy két példány havonta. Az idén azonban csak az elmúlt két hétben tizenhét tetemet találtunk és még nincs is vége februárnak. Az állatok valamiért elvetélnek, vagy a borjak még a születésük előtt elpusztulnak” – mondta Moby Solangi, a Gulfportban lévő tengeri emlősöket kutató intézet vezetője.

“Egyértelműen valamilyen rendellenességgel van dolgunk” – hangsúlyozta a szakember a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában. Elmagyarázta: a delfineknél 11-12 hónap a vemhesség időszaka, ami azt jelenti, hogy a most megszületendő borjak legkevesebb két hónappal az olajkatasztrófát megelőzően fogantak.
A delfinek számára a vízfelszínen úszó olajréteg jelenti a legnagyobb veszélyforrást. “Az emberek sokszor, kicsiket lélegeznek. Ezek az állatok azonban hosszú időközönként vesznek nagy levegőt, amelyet azután sokáig benntartanak. Ilyenkor pedig a káros anyagok hosszú ideig a tüdejükben maradnak és emiatt egyrészt azonnal károsul a tüdőszövetük, másrészt szénhidrogének kerülnek véráramukba” – hangoztatta a szakember.

Annak ellenére, hogy egyik tetemen sem találtak mérgezésre utaló külső jeleket, Solangi azt reméli, hogy a boncolás eredményei, illetve a tüdőszövetből vett minták vizsgálatai segítenek kideríteni, hogy az olajszivárgásból származó mérgező anyagok közrejátszottak-e az állatok pusztulásában. A Mexikói-öböl térségében élő felnőtt delfinpopuláció elhullási aránya tavaly az átlagoshoz képest háromszorosára nőtt, vagyis a megszokott harminc helyett 89 példány pusztulásáról számoltak be.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.