Rekordsebességgel olvad az északi-sarki jég

Az északi-sarki jég olyan nagy mértékben olvadt az utóbbi hónapban, mint az 1979-ben kezdődött mérések óta egyetlen júniusban sem.

Naponta 88 ezer négyzetkilométernyi jég tűnik el ezen a területen – adta hírül az amerikai hó- és jégkutató központ (NSIDC). Korábban a jég területe egy átlagos júniusi napon mindössze 53 ezer négyzetkilométerrel csökkent.
Az északi jégtakaró idén júniusban 10,87 millió négyzetkilométernyi területével negatív rekordot döntött: az NSIDC szerint a jégpáncél 190 ezer négyzetkilométerrel volt kisebb, mint a korábbi olvadási csúcsnál, 2006 júniusában.
A jég általában szeptemberben éri el kiterjedése mélypontját.

A levegő nagyon magas hőmérséklete és a gyorsan olvadó jég miatt a Természetvédelmi Világalap (WWF) az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvékért aggódik. “Ez egy ördögi kör. Az állatok a körülmények hatására egyre jobban lesoványodnak és legyengülnek. Csakhogy novembernél is tovább kellene kitartaniuk, hogy a tengeri jég visszatérjen, és ismét fókavadászatra indulhassanak” – mondta el Volker Homes, a WWF fajtavédelmi vezetője.
Egyes jegesmedvék akár 160 napos böjtölésre is kényszerülhetnek. Homes szerint azonban az állatok fiziológiailag nincsenek felkészülve ilyen hosszantartó éhezésre. Már az előző időszakban is a megszokotthoz képest tizennyolc nappal tovább kellett éhezniük az állatoknak.
Ha a jég a következő télen a tavalyihoz hasonlóan későn áll be, sok medve nem fogja túlélni a megpróbáltatásokat – tette hozzá Homes.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.