Rekordmértékben nőttek világszerte a beruházások a megújuló energiaforrásokba 2015-ben: több mint kétszer nagyobb összeget fektettek beléjük, mint az új szén- és gáztüzelésű áramellátókba - derült ki a REN21 szervezet kutatói által a zöldenergiák globális helyzetéről készített tanulmányban.

Rekordmértékben nőttek a megújuló energiaforrások 2015-ben

Rekordmértékben nőttek világszerte a beruházások a megújuló energiaforrásokba 2015-ben: több mint kétszer nagyobb összeget fektettek beléjük, mint az új szén- és gáztüzelésű áramellátókba – derült ki a REN21 szervezet kutatói által a zöldenergiák globális helyzetéről készített tanulmányban.

A megújuló energiaforrásokba való új befektetések – a nagy vízerőműveket leszámítva – tavaly 285,9 milliárd dollárra nőttek a 2014. évi 273 milliárd dollárról. Az nagy vízerőmű projektekkel együtt az új befektetések elérték a 328,9 milliárd dollárt.

Az új beruházások 147,2 gigawattal 1848,5 gigawattra növelték globálisan a megújulók teljesítményét, ami az eddigi legnagyobb növekedés – ismertette a tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A legnagyobb összegű beruházásokat – a globális beruházások egyharmadát – Kína hajtotta végre, őt követte India, Dél-Afrika, Mexikó és Chile, amelyek mind jelentősen növelték zöldenergia-ráfordításaikat.

A fejlett országokban csökkentek a zöldenergia-beruházások, különösen Európában, ahol az előző évhez képest ötödével esett vissza.

A tanulmány szerint “a megújuló energiák mostanra világszerte az energiaforrások fő áramába tartoznak, és új piacok alakulnak ki minden térségben”. A legtöbbet a szél- és napenergia-beruházásokra költöttek, az összes zöldenergia beruházás több mint fele a napenergiára jutott.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.