Rekordmelegre ébredtünk december 26-án

Megdőlt az 1983-as hajnali hőmérsékleti rekord karácsony második napjának reggelén: Pápán hajnalban 10,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ennél magasabb napi minimumhőmérsékletre a korábbi években még nem volt példa. Az eddigi rekordot 1983-ben Szekszárdon mérték 9,2 fokkal, az új rekord 10,2 fok, melyet Pápán regisztráltunk, de Rábagyarmaton is mindössze 9,5 fokig csökkent a hőmérséklet. A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, erről az időszakról ugyanis csak kéziratos formában vannak adatok. Az ilyen legnagyobb-legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.