Rekordmeleg Moszkvában, havazás Szibériában

Csaknem 100 éves napi rekordot dönthet a meleg az orosz fővárosban, a dél-szibériai Tomszki régióba pedig visszatért a hó.

Oroszország európai területének középső részén a júliusban megszokott forróság köszöntött be. A Moszkvától 134 kilométerre északkeletre lévő Tverben 28,2 fokot, míg a fővárostól 534 kilométerre délre lévő Voronyezsben majdnem 34 fokot mértek. A rendkívüli helyzetek minisztériuma arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a forróságot hozó ciklon nagy erejű viharokkal járhat a Voronyezsi területen.

Az orosz fővárosban is csaknem 30 fokra emelkedett a hőmérséklet. Legutóbb 1921. május 12-én mértek Moszkvában a mostanihoz hasonlóan magas hőmérsékletet, 28,6 fokot.

A felmelegedés az orosz Távol-Keleten elterülő Jakutföldön kialakult árvízhelyzetet csak nehezítette. Észak-Szibériában a szokásosnál 12 fokkal melegebb van. A dél-szibériai Kemerovói, Tomszki, valamint a Kazahsztánnal határos Novoszibirszki és Altaji területen ugyanakkor visszatért a tél. Az Altaji régióban a plusz 30 fokos meleget váratlan havazás váltotta szombaton. A hőmérséklet nulla fok köré zuhant vissza, több óráig tombolt a hóvihar, egyes területeken 10 centiméter hó esett. A rendkívüli időjárás miatt 25 településen volt áramkimaradás.

Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztánon is nagy erejű szélvihar söpört át vasárnap, ezért az észak-kaukázusi köztársaság két járásában 22 ezer ember maradt áram nélkül.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.