Rekord sebességű pingvin váltás Új-Zélandon

Rendkívül rövid idő alatt váltotta fel egymást két pingvinfaj az 500 évvel ezelőtti Új-Zélandon – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely szerint ez volt a valaha végbement egyik leggyorsabb biológiai átmenet.

Az Otago Egyetem szakemberei által vezetett vizsgálat során a kutatók pingvinfosszíliák radiokarbonos kormeghatározása és DNS-analízise révén térképezték fel a mindössze néhány évtized alatt lezajlott folyamatot.  „Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az első telepesek érkezésekor Új-Zélandot Waitaha-pingvinek lakták. Az állatok vadászata és élőhelyük megváltozása azonban ennek a szárazföldi pingvinfajnak a kipusztulásához vezetett, mielőtt a sárga szemű pingvinek megérkeztek a területre a szubantarktikus régióból” – fogalmazott közleményében Nic Rawlence. A kutató megjegyezte, hogy egészen mostanáig nem volt világos, hogy pontosan mikor pusztult ki az egyik és mikor jelent meg a másik faj.

Az új eredmények szerint a Waitaha-pingvinek nagyjából ugyanakkor haltak ki, mint a hatalmasra nőtt, repülésre képtelen madarak, a moák, vagyis az emberek letelepedését követő nagyjából 200 éven belül. A sárga szemű pingvinek mindössze néhány évtized leforgása alatt váltották fel a Waitaha-pingvineket az 1500-as évek elején.

Ian Smith professzor szerint ez a rendkívül gyors ütemű biológiai átmenet arra utal, hogy az emberi jelenlét hatása jelentősen megváltozott akkortájt. “Érdekes, hogy a közelmúltbeli régészeti tanulmányok ugyancsak azt sugallják, hogy nagyjából 1500 körül az Új-Zéland déli részén élő maorik száma lecsökkent, és egy jelentős étrendbeli változás is lezajlott” – emelte ki a tudós. Az Otago Egyetem szakemberein kívül a vizsgálatban az Aucklandi Egyetem, az ausztrál Adelaide-i Egyetem, az Oslói Egyetem és két új-zélandi múzeum munkatársai vettek részt.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.