Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Rekord mértékben nőtt a napenergia felhasználása
Tudj meg többet: Napenergia

Rekord mértékben nőtt a napenergia felhasználása

Az új telepítéseknek köszönhetően globálisan 54 százalékkal bővült a villamosenergia termelésre alkalmas napelemek kapacitása – derül ki a Bloomberg New Energy Finance adataiból. A bővülést elsősorban a Németországban és Olaszországban megvalósított rekord szintű telepítések hajtották.

A 2010-es 18,2 gigawattról így 26,5-29,4 gigawattra bővült a beépített kapacitás 2011-ben. A technológia fejlődésével egyre csökken a fotovoltaikus panelek ára, ez pedig a támogatások mérséklésére sarkallja az európai kormányokat, amelyek igyekeznek megzabolázni a részben a piaciakat meghaladó átvételi tarifák tüzelte fellendülést. A várakozások szerint minden esetre 2012-ben jócskán megfogyatkozhat a lendület. A telepített kapacitások világszerte bővültek. A napenergetikai célú ráfordítások a napkollektorokat is ide számítva 38 százalékkal 136,6 milliárd euróra nőttek 2011-ben, ezzel messze meghaladja a 74,9 milliárd dolláros, szélenergiára fordított tételt, és a teljes megújuló szegmensben végrehajtott befektetéseknek csaknem felét teszik ki.

Ajánlott tartalom

Hol a legdrágább az áram a világon?

A német fogyasztók fizetik a legmagasabb áramdíjat a világon, több mint a dupláját a globális átlagnak a Verivox összehasonlító portál és a Global Petrol Prices energiaipari adatszolgáltató felmérése alapján.