Rekord mértékben nőtt a napenergia felhasználása

Az új telepítéseknek köszönhetően globálisan 54 százalékkal bővült a villamosenergia termelésre alkalmas napelemek kapacitása – derül ki a Bloomberg New Energy Finance adataiból. A bővülést elsősorban a Németországban és Olaszországban megvalósított rekord szintű telepítések hajtották.

A 2010-es 18,2 gigawattról így 26,5-29,4 gigawattra bővült a beépített kapacitás 2011-ben. A technológia fejlődésével egyre csökken a fotovoltaikus panelek ára, ez pedig a támogatások mérséklésére sarkallja az európai kormányokat, amelyek igyekeznek megzabolázni a részben a piaciakat meghaladó átvételi tarifák tüzelte fellendülést. A várakozások szerint minden esetre 2012-ben jócskán megfogyatkozhat a lendület. A telepített kapacitások világszerte bővültek. A napenergetikai célú ráfordítások a napkollektorokat is ide számítva 38 százalékkal 136,6 milliárd euróra nőttek 2011-ben, ezzel messze meghaladja a 74,9 milliárd dolláros, szélenergiára fordított tételt, és a teljes megújuló szegmensben végrehajtott befektetéseknek csaknem felét teszik ki.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.