Folytatódott a perzselő hőség Kína több területén hétfőn; Pekingben - ahol hétfőn 43 Celsius-fokot is mértek - ötven éve nem volt ilyen égető meleghullám július első tíz napjában.

Rekord meleg és rekord áramfogyasztás Kína egyes részein

Folytatódott a perzselő hőség Kína több területén hétfőn; Pekingben – ahol hétfőn 43 Celsius-fokot is mértek – ötven éve nem volt ilyen égető meleghullám július első tíz napjában.

35 Celsius-fok feletti hőmérsékletet legkevesebb 16 tartományban, illetve nagyobb közigazgatási területen mértek, ami miatt az országos meteorológiai központ – a vörös előtti legmagasabb szintű – sárga jelzésű hőségriadót rendelte el.
A helyenként 40 Celsius-fokot is elérő kánikulai meleg Dél-Kína jelentős részében, Kelet-Santungban (Shandong), Anhujban (Anghui) és Csiangszu (Jiangsu) tartományban, az északnyugati Ganszuban (Gansu), valamint északon Belső-Mongóliában, Sanhsziban (Shanxi), Pekingben és Tiencsinben (Tianjin) tombol.

Peking belvárosában 42,9 Celsius-fok volt a csúcshőmérséklet, míg a tőle 120 kilométerre lévő tengerpati kikötővárosban, Tiencsinben 38,8 fok volt az átlag. Ezért itt is a sárga jelzés érvényes. A fővárosban az elkövetkező napokra előre jelzett záporok vélhetően némileg mérséklik a hőséget.
Jelentések szerint a szokatlan meleg hatására általánosan megnőtt az üdítőital-fogyasztás, egyes területeken megugrott a légkondicionáló berendezések, ventillátorok iránti igény. Vannak olyan áruházak, ahol az alacsonyabb és közepes árfekvésű berendezésekből felvásárolták a teljes bolti készletet. Az országban rekord áramfogyasztást mértek Kuangcsouban (Guangzhou), Tiencsinben és további hat tartományban.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.