Re-borospohár és mobil hulladékválogató a Balaton Soundon

Re-pohár rendszer és szelektív hulladékgyűjtés kombinálásával a Zöldövezet Társulás megtalálta azt a megoldást, amellyel tisztábbá és zöldebbé teheti a hazai zenei fesztiválokat, nagy rendezvényeket.

Az akár száz alkalommal is felhasználható re-poharakba idén bort töltenek a Balaton Soundon, a mobil válógatókamion szalagja mellett pedig fajtánként szelektálják a több tonnányi fesztiválhulladékot. Az ÖKO-Pannon pénteki sajtótájékoztatóján bemutatták Magyarország első üveghatározóját is.

Ami nem a szelektív rendszerben hasznosul, az a kézben marad – a re-pohár egyre elterjedtebb a zöld fesztiválokon, és növekvő mértékben váltja ki az elfogyasztott italok után keletkező hulladékot. A fesztiválos re-poharat eddig elsősorban a sör csapolásakor, leginkább kísérleti jelleggel használták, idén azonban új formában és tartalommal jelenik meg a Balaton Soundon: a Borfesztiválon akár száz alkalommal is elmosható, kifejezetten borozásra tervezett talpas műanyagpohárba töltik a bort.

A betétdíj visszajár
A re-borospoharak visszagyűjtése a fesztiválon betétdíjas rendszerben zajlik, tehát a bor mellett magáért a pohárért is fizetni kell. A 400 forintos betétdíj természetesen visszajár, de a poharat meg is lehet tartani emlékbe. A fesztivál hulladékkezelését szervező Zöldövezet Társulás szerint a re-pohár rendszernek köszönhetően jelentősen csökkenhet a fesztiválok hulladékmennyisége, hiszen annak körülbelül 25-30 százaléka az eldobott műanyag poharakból képződik.

Válogatóüzem egy kamionban
A szelektíven gyűjtött hulladék tömege a zöld fesztiválokon még így is jelentős: tavaly a hét résztvevő rendezvényen körülbelül 12 tonnányi műanyag, papír, aludoboz és üveg hulladékot kezeltek szelektíven. A rendszer a programban résztvevő hét rendezvényen (Gyereksziget, Volt, Balaton Sound, Hegyalja, Sziget, Szegedi Ifjúsági Napok, Zöld Triatlon VB) nagyon hasonlóan működik. A szelektív gyűjtőpontokon, illetve az önkéntesek által összegyűjtött hasznos anyagokat helyben vagy a városi válogatóműben válogatják szét. A mobil válogató a Balaton Soundon egy kamionban kapott helyett. A válogatószalagon kézi erővel történik a hulladékok elkülönítése, melyeket a bálázást követően az ÖKO-Pannon hasznosító partnereihez szállítanak.

Mindent az üvegről
A fesztiválon nemcsak a gyűjtésre, de annak népszerűsítésére is komoly figyelmet fordítanak. Az ÖKO-Pannon, a Zöldövezet Társulás fő támogatója, „szelektív roadshow-jával” évek óta jelen van a Balaton Soundon: idén is környezetvédelmi tesztekkel, játékokkal várja a fiatalokat. Július 9-én, a Borfesztivál helyszínen tartott sajtóbeszélgetésen bemutatták a szervezet gondozásában nemrég megjelent Kis üveghatározót. A kiadvány azért különleges, mert Magyarországon elsőként ad átfogó képet a hazánkban forgalomban lévő üvegek típusairól és történetéről. A Kis üveghatározó rendszerezett formában mutatja be a szelektíven gyűjthető és visszaváltható üvegeket, kitérve a hasznosítás módjaira is.

Más is zölden csinálja
A sajtóbeszélgetést követően a résztvevők a Zöld Triatlon nagyköveteként meghívott kalapácsvető olimpiai bajnokkal, Kiss Balázzsal együtt járták körbe a fesztivál szelektív állomásait: megnézték a szelektív gyűjtőpontokat, a Zöld Info Pontot, az ÖKO-Pannon szemléletformáló road show-ját, és kipróbálták a hulladékválogatást is. A szeptemberi triatlon világbajnokság lesz a világ első környezettudatos, zöld szemléletű triatlon világbajnoksága, s egyben az első hazai sportesemény lesz, ahol a fesztiválokéval szinte teljesen megegyező re-pohár és szelektív hulladékgyűjtési rendszert alkalmaznak.

Aki még szeptember előtt tenne próbára egy környezettudatos nagyrendezvényt, annak az augusztus 5-8. között zajló Bánki-tó Fesztiválra érdemes ellátogatnia. A Balaton Soundon működő rendszerből csak a fémhulladék hasznosítása „hiányzik” majd a Bánki-tónál, mivel a szervezők ott lehetőséget sem adnak fém- és alumínium hulladék termelődésére. A helyi gazdasággal is fenntartható kapcsolat épül, hiszen termelői piac szolgálja ki a fesztiválozókat, a program helyszínek pedig csak gyalogosan, vagy kerékpárral közelíthetők meg.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.