Raúl Castro: a klímacsúcs már kezdetekor kudarcra volt ítélve

Raúl Castro kubai elnök kijelentette vasárnap este, hogy a koppenhágai klímakonferencia már kezdetekor kudarcra volt ítélve, és arra buzdította a többi baloldali latin-amerikai vezetőt, hogy készítsenek saját tervet a klímaváltozás elleni küzdelemre.

Castro az ALBA betűszóval jelölt, baloldali kezdeményezésű, össz-amerikai kereskedelmi integrációs szervezet kétnapos havannai találkozóján beszélt. Az elnök azt mondta: noha Koppenhágában konkrét és ellenőrizhető lépéseket kellene elhatározni a klímaváltozás hatásai elleni fellépésre, de “már most mindannyian tudjuk, hogy nem lesz megállapodás”. Ehelyett a világ csak egy “politikai nyilatkozatot” várhat a csúcstól.
Kuba nem küldött képviselőket a koppenhágai értekezletre.

Castro kérte a kilenc országot tömörítő csoport vezetőit, hogy dolgozzák ki saját, szilárd lábakon álló elképzelésüket az emberiség jövőjét meghatározó kérdésekben. Az kereskedelmi integrációs szervezet a magát szocialistának valló Hugo Chávez venezuelai elnök javaslata alapján jött létre. Tagjai Kubán és Venezuelán kívül Nicaragua, Honduras, Ecuador, Bolívia, Antigua és Barbuda, a Saint Vincent és Grenadine-szigetek, valamint Dominika. Chávez szerint alternatívát képez az Egyesült Államok által támogatott szabadkereskedelmi övezettel szemben.
A venezuelai elnök a havannai konferencián szóba hozta Hillary Clinton néhány nappal ezelőtti bírálatát, amellyel az amerikai külügyminiszter arra intette a latin-amerikai országokat, hogy “gondolják meg kétszer is” mielőtt kapcsolatokat építenek ki Iránnal. Chávez szerint az amerikai külügyminiszter szavai nem csak Venezuelának és Bolíviának címzett fenyegetéssel érnek el, hanem a baloldali vezetésű latin-amerikai országok kereskedelmi tömbjének mindegyik tagjára vonatkoznak.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.