Rasmussen: példátlan politikai elkötelezettség áll a klímavédelem mögött

A koppenhágai klímacsúcson résztvevő politikai vezetők nagy száma egyértelmű jele annak, hogy példa nélküli politikai elkötelezettség támogatja a klímaváltozás elleni globális küzdelmet – hangsúlyozta Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök a klímakonferencia hétfői megnyitóján.

A házigazda Dánia kormányfője beszédében elmondta: eddig 110 állam- és kormányfő hivatalosan jelezte, hogy részt vesz minden idők legnagyobb szabású éghajlatpolitikai konferenciájának záró szakaszában, december 17-18-án. A konferencia zárónapjain jelen lesz többek között Barack Obama amerikai elnök, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök is.

Connie Hedegaard, a konferenciáért felelős dán miniszter – egyúttal az Európai Unió klímaügyi biztos-jelöltje – beszédében úgy vélte: a megegyezés kulcsa az, hogy megtalálják a módját a szegény országok anyagi támogatásának a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Mint mondta, magán- és közösségi forrásokra egyaránt szükség lesz, és azt is tisztázni kell, hogy milyen csatornákon juttassák el a pénzt a rászoruló országokhoz.
A konferencia bizakodó hangulatban vette kezdetét, miután a csúcsot megelőző napokban az Egyesült Államok, Kína, India, majd vasárnap – a jelentős kibocsátók közül utolsóként – a Dél-afrikai Köztársaság is letette az asztalra javaslatát az üvegházgázok kibocsátásának mérséklésére.
A nemzetközi sajtó kiemelt helyen és nem titkolt elvárásokkal foglakozik a konferenciával. Negyvenöt ország ötvenhat újságja – köztük a brit Guardian, a francia Le Monde és a spanyol El Pais – hétfői számában közös vezércikkben sürgeti egy ambiciózus klímapaktum tető alá hozását.

“Felszólítjuk a 192 nemzet Koppenhágában összegyűlt képviselőit, hogy vitatkozás és kölcsönös szemrehányások helyett ragadják meg a kínálkozó lehetőséget, és hozzák helyre a jelenkori politika legnagyobb hibáját” – olvasható a húsz nyelven megjelent cikkben.
A konferencia helyszínét adó Bella Centerbe érkező tárgyalókat az aktivisták mindjárt döntés elé állították: vagy “a Földre szavazok” feliratú zöld, vagy a “Globális felmelegedés” jelzésű piros kapun kellett átmenniük. Más aktivisták azonban feltehetően ennél jóval többet követelnek majd a döntéshozóktól, s nem is ilyen előzékenyen. A DowJones hírügynökség információi szerint Dánia teljes rendőri állományának több mint felét a fővárosba irányították a konferencia időtartamára, s a rendőrség előre figyelmeztetett arra, hogy csírájában elfojtanak minden erőszakos megmozdulást.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.