Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Rájöttek, miért ehet növényt a panda

Rájöttek, miért ehet növényt a panda

Kínai tudósok megfejtették, hogy miért képes megemészteni a nagy panda a növényi táplálékot: cellulózbontó baktériumokra bukkantak az állatok szervezetében.

Egy kifejlett nagy panda akár tizenkét kilogramm bambuszt is megeszik egy nap, leginkább zsenge rügyek formájában. A kutatók sokáig nem tudták, hogyan képes az állat megemészteni a fás szárú táplálékot, beleinek felépítése ugyanis nem erre enged következtetni. Bélrendszeréből egyrészt hiányzik a növényevőkre jellemző hosszú béltraktus, amelyben a keményfalú növényi táplálék elegendő időt tud eltölteni ahhoz, hogy belőle ki lehessen nyerni a tápanyagokat. Másrészt a pandák örökítőanyagában minden olyan gén megtalálható, amely a hús enzimek útján történő lebontásához szükséges, ugyanakkor a növényi táplálék feltárásához egy sem. Li Feng-csu, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója és munkatársai vadon élő és fogságban tartott pandák székletmintáiban kerestek olyan génszakaszokat, amelyek a bélben található cellulózbontó baktériumok jelenlétére utalhatnának – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A DNS elemzése igazolta a kutatók feltevéseit: cellulózbontó klosztridium baktériumok, továbbá olyan enzimek nyomaira is bukkantak, amelyek képesek feltárni a cellulózt és a hemicellulózt.

Ajánlott tartalom

Űrszeméttel való ütközés elkerüléséért manőverezett az ISS

Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy űrszeméttel való ütközést - közölte a NASA amerikai űrhivatal.