Radioaktív víz szivárog Fukusimánál

Napi 300 tonna radioaktív víz kerülhet becslések szerint a 2011-es földrengésben, majd az azt követő szökőárban megsérült japán Fukusima atomerőműből az óceánba – jelentette be a japán kormány illetékese.

A miniszterelnök, Abe Sinzó azonnali intézkedést ígért, hogy megállítsák a szivárgást. Nem várunk arra hogy az erőművet üzemeltető Tokyo Electric lépjen, a kormány átveszi a helyzet kezelését, mondta a miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

Az üzemeltető közleményében leginkább azzal foglalkozott, hogy a 300 tonnás szám csak durva becslés, valójában senki nem tud pontos adatot arról, mennyi és milyen súlyosan szennyezett víz jut az erőműből az óceán vizébe, írja az index.hu.

A szennyezett víz valószínűleg a katasztrófa óta szivárog az erőműből az óceánba, változó intenzitással. A megsérült erőmű reaktorainak hűtését a talajvíz felhasználásával oldják meg, ebből napi 400 tonnát szivattyúznak át az atomerőmű rendszerén. Hogy ennek a víznek a szivárgását hogyan akadályozzák meg, arra több terv is született, a leginkább megvalósíthatónak az tűnik, hogy az erőmű körül lefagyasztják a talajt, egyfajta fagyott fallal elzárva a szennyezett víz útját. Ez a megoldás a becslések szerint nagyjából 40 milliárd jenbe (kb. 90 milliárd forint) kerülne.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.