Radioaktív esőre figyelmeztetnek Japánban

A japán miniszterelnöki iroda hivatalos Twitter-csatornáján a Tohoku és Kanto régiókban élőket figyelmezteti arra, hogy ha esik az eső, csak vészhelyzet esetén menjenek ki a szabadba, és akkor is ügyeljenek arra, hogy az arcukat, hajukat és a bőrüket ne érje víz. Az esővíz érte ruhákat pedig azonnal mossák ki folyó vízzel.

Már 7600 halott
A legfrissebb hivatalos adatok szerint a katasztrófa halottjainak száma elérte a 7600-at. Az eltűntek listáján több mint 11 ezren szerepelnek. Tegnap óta közel 700-zal emelkedett az azonosított áldozatok száma.

Elkezdődött az újjáépítés
Nyolc nappal a földrengés után Északkelet-Japán súlyos károkat szenvedett városaiban elkezdték az újjáépítést. A tengerparti Rikuzentakata városában 200 ideiglenes, könnyű szerkezetű házat húznak fel egy lerombolt iskola helyén az evakuáltak számára. A 30 négyzetméteres épületek mindegyike 2-3 ember számára fog átmeneti otthont nyújtani. Kamishi városában hasonló építkezés kezdődött egy baseballpark romjain. Iwate prefektúrában összesen 8800 ilyen ideiglenes ház felépítését határozta el a kormány azok számára, akik elveszítették az otthonukat.

Két újabb kisebb utórengés a japán partoknál

Két kisebb, 4,8, illetve 4,9-es erősségű, a januári magyarországihoz hasonló erejű utórengést regisztráltak a szeizmológiai állomások néhány percen belül, magyar idő szerint este nyolc előtt, helyi idő szerint éjjel. Az epicentrumok Tokiótól 450, illetve 490 kilométerre északkeletre, a tenger alatt voltak, közel a cunamit elindító, 9,0 erejű nagy földrengéséhez.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.