Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Radikális kiállítás

Radikális kiállítás

A Radikális természet, művészet és építészet a bolygó változásáért kiállítás már a 60-as évek óta létezik. A koncepció, mely azóta sem változott a természet inspirációit művészeti vagy építészeti alkotásokban összefoglalni.

A kiállítás történelmi visszatekintés is egyben, vannak darabok, melyek már 30 éve képviselik az eredeti elgondolást.
Az idők folyamán számos érdekes ötlet, kísérleti építészeti alkotás jelent meg. A „Sajnálom. Viszlát!” névre keresztelt fából készült, futurisztikus formavilágú kunyhó Heather és Ivan Morison alkotása. A teaházat a 70-es évek hippi kommunái ihlették.

morison

A hippi kultúra több elrugaszkodott elgondolásnak is teret engedett. A Delfin Nagykövetségnek például. A követség célja a fajok közti kommunikáció előmozdítása, a delfinek és emberek kapcsolatától kezdve az építkezést.
Az inspiráció leggyakoribb alapjai a növények. Agnes Denes még 1982-ben a New York-i Battery Park 2 hektáros területén búzatermesztésbe kezdett. Az épületek tövében, építési hulladékokkal körbevett terület nem mindennapi látványt nyújt. Hasonló projektet kezdeményez idén nyáron a londoni East Enden, egy elhagyatott vasúti területen.

Simon Starling 2003-ban a rhododendron angliai elterjedéséből nyert ihletet, illetve állított annak emléket. A faj Spanyolországból került Skóciába, és rohamos terjedésnek indult a gyomnövények között. Emlékezve a növény történetére Starling úszó szigetet tervezett egy skóciai tó közepére, melyen egy rhododendron oázis él.
Henrik Hakanssont a trópusi esőerdőket lenyűgöző világa ragadta magával.  Alkotása egy kis darab őserdőt hoz a kiállítás furcsa világába. A növények különböző méretű edényekben élnek, melyek hatalmas felállított platformhoz vannak erősítve. Ennek a platformnak az oldalán növekszik, természetellenes módon a megálmodott világ.

simon starling

Néhány munka csak fotókon képviselteti magát. Vagy abból kifolyólag, hogy már évek, évtizedek óta nem kiállítási darabok, vagy azért, mert monumentális voltuk miatt nem megoldható bemutatásuk, mint Robert Smithson spirál kikötőgátjának.

Az előremutató kortárs alkotások hiánya és a sok, kizárólag fényképeken megtekinthető darab miatt a kiállítás az eredeti koncepció értelmében kezd idejétmúlttá válni, azonban mint különleges történelmi séta, még mindig lenyűgöző.

Ajánlott tartalom

Koronavírus – Táphiány van az állatmenhelyeken

Az új koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek - hívta fel a figyelmet kedden a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ).