PwC: nőtt a megújuló energiában az üzletkötések száma, csökkent az értéke

Világszerte nőtt a megújuló energia piacán az üzletkötések száma, az összértékük azonban 15,4 milliárd dollárral 33,4 milliárd dollárra csökkent 2010-ben az előző évhez képest – állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) legfrissebb tanulmánya.

Továbbra is a szél- és a napenergia területe a meghatározó az ágazatban kötött ügyleteknek. Ugyanakkor nemzetközi szinten az energiahatékonyságot célzó üzletkötések száma megháromszorozódott, és az összes ügylet értékének 11 százalékát, hárommilliárd dollárt képviselt – olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. Radványi László, a PwC magyarországi energia iparági csoportjának vezető menedzsere egyetlen magyar üzletkötést említett: a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) megvásárolta a Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-t. Radványi László emlékeztetve a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervre, úgy véli, hogy a belföldi piac élénkülésére 2015 után lehet számítani. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele a jelenlegi eljárások egyszerűsítése és a megfelelő szabályozási, illetve támogatási rendszer kialakítása.

 
A megújulóenergia-piaci fellendülés Észak-Amerikát jellemezte: 181 ügyletben 13 milliárd dollárt költöttek el, gyakorlatilag azonos összeget, mint Európában – állapítja meg a PwC. A tranzakciók száma ugyan nőtt, a befektetők azonban egyre kevésbé hajlandók megfizetni a “zöld prémiumot”, azaz fizetni olyan cégekért, amelyek a megújuló ágazatban termelnek. A PwC szerint ennek oka az, hogy az eladók elvárása az árakkal kapcsolatban mérséklődött, és fokozódott a piac stabilitása is. Fontos változásnak nevezi a PwC azt, hogy a korábbi évekhez képest az amerikai és francia atomenergia-termelő, illetve technológiai cégek a szél- és napenergia ágazat felé fordultak. Russel Lambert, a PwC üzlettársa és a magyarországi energia iparági csoportjának vezetője a közlemény szerint úgy vélekedik: “az atomenergia-termelő cégek ilyen irányú lépéseinek hátterében elsődlegesen a diverzifikáció áll. A Japánban kialakult nukleáris helyzet nyomán egyértelművé vált, hogy fel kell mérni az energiatermelési portfoliót. Mindez nem állítja le teljes mértékben az atomerőművi beruházásokat, rövid távon azonban tovább ösztönözheti a nukleáris cégeket, hogy a megújuló energiák irányába mozduljanak el.”

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.