Putyin tigrise él, egészséges és kölyköket nevel

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tigrise nem csak él és egészséges, hanem kistigriseket hozott a világra – jelentette be Vlagyimir Peszkov, Putyin szóvivője, miután a sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az állat eltűnt a tudósok radarjairól.

Putyin tavaly tette fel egy előzőleg általa altató lövedékkel elkábított tigris nyakára az örvet, amely a GLONASZSZ, az orosz műholdas helyzetmeghatározó rendszer segítségével lehetővé teszi a tudósoknak, hogy figyelemmel kísérjék kóborlásait. Putyin fellépésével indult be a “Tigris hadművelet”, az usszuri tigrisek tanulmányozását és megmentését szolgáló, nagyarányú orosz program.
Az utóbbi időben azonban elterjedt, és nagy figyelmet keltett, hogy a Szergának elnevezett tigris elpusztult.
A szóvivő beszámolt róla, hogy mindössze Szerga GLONASZSZ-nyakörvének akkumulátora merült le, ezért tűnt el a radarokról, de amikor október 20-án befogták, kiderült, hogy kölykei lerágták a kis szerkezet antennáját. Október 26-án Szerga egy fia, a Bokszer nevű, másfél éves hím is kapott nyakörvet. Őt már ismerték a tudósok, ugyanis az automatikus infravörös kamerák felvételein többször látták Szergával. A rokonságot a genetikai vizsgálatok is igazolták, mi több, Bokszer papáját is megtalálták a Professzor néven számon tartott hím “személyében”.
Szergán és rokonságán kívül még egy tigris visel GLONASZSZ-nyakörvet: őt pici korában találták tavasszal. Anyja elpusztult, ezért őszig emberek nevelték, aztán nyakörvvel szabadon engedték. A Moszkovszkij Komszomolec pénteki cikke szerint ez volt az első eset, hogy rabságban nevelkedett tigrist visszaengedtek a szabad természetbe.
Becslések szerint ma már csak mintegy 500 usszuri tigris él szabadon az Amur és az Usszuri folyó menti tajgában, és évente 10 százalékkal csökken számuk, Kínában pedig, ahol a hagyományos orvoslás használja a tigrisből készült termékeket, már csak alig néhány egyed él szabadon.
A tigrisnek csak két ellensége van. Az egyik a medve, amely azonban csak kölykökre és legyengült felnőtt állatokra  veszélyes. A másik az ember, aki irtja az erdőt, vadászik a tigrisek fő táplálékául szolgáló patásokra, és vadászik is a fenséges nagymacskákra, noha ez szigorúan tilos.
A tudósok már feladták a reményt, hogy megmenthetik az usszuri tigrist a kipusztulástól, de 2008-ban a kormány az ilyen célra fordított eddigi legnagyobb összeget adta az Orosz Tudományos Akadémiának a “Tigris-hadműveletre”, amelynek keretében öt év alatt több száz, a tigrisek mozgását videóra rögzítő, úgynevezett fotócsapda és műholdról követhető nyakörv segítségével tanulmányozzák a tigrisek életmódját és azt, hogy milyen hatással van rájuk az élettér változása.
Putyinnak egyébként “van” még egy tigrise: születésnapjára kapta a kölyköt minden környezetvédelmi szabály megsértésével tavaly, így nem csoda, hogy az ajándékozó neve titokban maradt. A Putyin-család néhány hétig cirógatta-dédelgette a kis nagymacskát, aztán átadta egy állatkertnek.

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.