Talán még soha nem volt olyan elhanyagolt a Mátrában lévő Sástó, mint most.

Pusztul az ország legmagasabban fekvő tava

Talán még soha nem volt olyan elhanyagolt a Mátrában lévő Sástó, mint most.

A Sástó felületének nagy részét belepte a zöld növényzet: a falevél és a hínár összefüggő, sűrű hálót alkotva úszik a víz tetején írja a heol.hu. Már a vadkacsáknak is utat kell vágniuk, ha úszni akarnak. A kirándulók által kedvelt tavon már csónakázni sem lehet. Ottjártunkkor hét végén és hét közben is összeláncozva ringatóztak a csónakok a vízen. A tó fölött átívelő hidak állapota is siralmas: veszélyes lenne áthaladni rajtuk, a korlátok kitörtek, ezért inkább lezárták azokat. Dr. Szemes Paulától, a Gyöngyösi Városháza környezetvédelmi főelőadójától megtudtuk: a hidakat az önkormányzat záratta le, mert balesetveszélyessé vált. A város szeretné megjavíttatni a hidakat, de egyelőre erre nincs pénzforrás. A szakember hozzátette: egy újabb pályázat elkészítésén dolgoznak, amely a Sástó teljes rendbetételére kiterjed, beleértve a tó revitalizációját és egy látogatóközpont megépítését. A tervek szerint a pályázaton elnyert összegből újulnának meg a megrongálódott hidak is. A területet addig is közcélú munkásokkal tartja rendben a város.

 
A hídlezárás a tervek szerint tehát ideiglenes, ám ettől függetlenül továbbra is üzemel a kilátó, amit a tó körüli ösvényen lehet most megközelíteni. A tó csónakázható része a Solybor Kft. tulajdonában van. A cég vezetője, Nyilas János elmondta: lapunk munkatársától értesült a tó rossz állapotáról, ám azt ígérte, felveszi a kapcsolatot azzal a vállalkozóval, akinek – véleménye szerint – a feladata lenne az ország legmagasabban lévő tavának tisztán tartása. A tulajdonos hozzátette: egy megállapodás alapján ugyanis a csónakázást biztosító vállalkozó kötelessége, hogy használhatóvá tegye a vizet.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.